Σκυλακάκης: Με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης η υπογειοποίηση των δικτύων

«Χρήματα από τα ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν σε υπογειοποιήσεις δικτύων όπου υπάρχει θέμα ασφάλειας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη ήδη η Ελλάδα έχει υποβάλει στην ευρωπαϊκή πλευρά  σχετικό αίτημα που έχει αντιμετωπιστεί θετικά.

«Ήταν ένας προγραμματισμός που είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε ήδη υποβάλει στην ευρωπαϊκή πλευρά, έχει αντιμετωπιστεί θετικά, τώρα θα οριστικοποιηθούν τα χαρακτηριστικά  του. Όπως και όλα τα άλλα έργα του ταμείου ανάκαμψης ο στόχος μας θα είναι να γίνει πολύ αποτελεσματική χρήση αυτών των χρημάτων δηλαδή να πάνε και να επενδυθούν τα χρήματα σε υπογειοποιήσεις σε  περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο από πλευράς ασφάλειας, ιδίως εκεί το δάσος ή τα δέντρα που αναμειγνύονται με την οικιστική δραστηριότητα.  Είναι πολλές περιοχές που συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα, θα χρειαστεί με προσοχή  να επιλεγούν έτσι ώστε να μπορέσουμε με τους πεπερασμένους πάντα πόρους να έχουμε  όσο γίνεται καλύτερο αποτέλεσμα και με ταχύτητα. Είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει και με το ΔΕΔΔΗΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Και συμπλήρωσε: «Το σύνολο του κόστους υπογειοποίησης για ολόκληρο το δίκτυο είναι ένα τρομακτικό ποσό που προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι όμως ένα από τα σημαντικά έργα που θα προωθήσει άμεσα το Ταμείο. Δεν έχουμε ακόμα προσδιορίσει τα ποσά  του Ταμείου στην τελική τους μορφή γιατί έχουμε ήδη περισσότερα έργα και προγράμματα από τα χρήματα που διαθέτουμε οπότε αυτό που με βεβαιότητα  μπορώ να σας πω ότι είναι ένα ποσό που δεν θα πειραχθεί καθόλου στην χειρότερη ή θα αυξηθεί στην καλύτερη σε σχέση με το αρχικό».

Σημείωσε πάντως πως το έργο θα ξεκινήσει πριν από την έγκριση του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί, όπως είπε, "πολλές φορές πρέπει το κράτος να λειτουργεί σαν ελεγκτής πολύ περισσότερο των υπηρεσιών που δίνουν οι διάφοροι τέτοιοι οργανισμοί".

Κάθε μήνα το ολικό lockdown κοστίζει από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ

Ανέφερε τέλος, πως τα δημόσια οικονομικά έχουν υποστεί πλήγμα λόγω της πανδημίας ενώ είπε πως κάθε μήνα το ολικό lockdown κοστίζει από 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ ανάλογα με την εποχικότητα. «Ευτυχώς αυτή την περίοδο είναι μια περίοδος χαμηλού τουρισμού συνεπώς η επίπτωση στο ΑΕΠ είναι μικρότερη, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο πως θα εξελιχθεί η πανδημία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να δούμε πως θα περπατήσει ο τουρισμός στην επόμενη φάση» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.  

Σημειώνεται πως στο θέμα της υπογειοποίησης των δικτύων αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ. δήλωσε:

«Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια».