Συνεχίζονται οι πιέσεις στη Wall Street και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών λόγω της ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα, παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε στις προσυνεδριακές συναλλαγές με αφορμή το "άλμα” που κατέγραψε τον Φεβρουάριο η αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 101,21 μονάδες ή 0,33%, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,27%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq κινείται 0,44% χαμηλότερα.
Η αγορά παραμένει και σήμερα υπό πίεση, εν μέσω των ανησυχιών ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας θα μπορούσε να ωθήσει τη Federal Reserve να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Τις πιέσεις των τελευταίων ημερών και το χθεσινό κύμα πωλήσεων πυροδότησε η εκτίναξη της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 1,557%, καθώς οι επενδυτές είδαν τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ να προχωρά στην πιο ξεκαθαρη προειδοποίηση των τελευταίων μηνών ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να δράσει εάν χρειαστεί για να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Έτσι, οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια ισχυρή άνοδος των τιμών θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια της ταχύτερα από το αναμενόμενο, παρότι ο Πάουελ επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση στις αγορές ομολόγων και δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη, επιτρέποντας μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Μάκρο
Ωστόσο, σήμερα η αγορά βρίσκει κάποιες στηρίξεις στα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε συνολικά 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο μετά τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 166.000 τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πολύ μικρότερη αύξηση, κατά 200.000 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 6,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά χάθηκαν σχεδόν 10 εκατ. θέσεις από την κρίση της πανδημίας, με την αμερικανική οικονομία -παρά την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών- να μην έχει καταφέρει ακόμη να τις ανακτήσει.