Καμπανάκι οικονομολόγων για την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη όταν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας σε ξεπούλημα των τουρκικών assets, αναφέρουν οικονομολόγοι.

Οι τράπεζες της Wall Street, JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, αναβάθμισαν όλες τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, μετά από την υποχώρηση 12% της λίρας ως απάντηση στην απόλυση του Naci Abal.

Για την Τουρκία, που εξαρτάται από τις εισαγωγές, το ασθενέστερο νόμισμα αυξάνει τις τιμές καταναλωτή και των εμπορευμάτων, ενισχύοντας τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά για χρόνια και διαμορφώθηκε άνω του 16% τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο (ή τον Μάιο) θα διαμορφωθεί στο 18% και θα μπορούσε να οδηγηθεί υψηλότερα, εκτροχιάζονται τις προηγούμενες εκτιμήσεις για έναν σταδιακό κύκλο νομισματικής χαλάρωσης αργότερα φέτος και ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6% το 2021.

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν ξεκάθαρα καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανέφερε ο Jason Tuvey, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, ο οποίος περιέκοψε τις εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη στο 4,8% από το 6,8% που ήταν προηγουμένως (πριν από την απόλυση του Agbal) και θα μπορούσε να τις μειώσει και περισσότερο.

Την εβδομάδα μετά από την απόλυση του Agbal, στις 20 Μαρτίου, οι διεθνείς επενδυτές πούλησαν περί τα 1,9 δισ. δολάρια σε τουρκικά assets, στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την τράπεζα MUFG.

Ο Serkan Gonencler, οικονομολόγος στο Gedik Yatırım στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως το sell off σημαίνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αγγίξει το 18% τον Μάιο, έναντι προηγουμένων προβλέψεων για 17% τον Απρίλιο, και θα παραμείνει κοντά στο 17% στους επόμενους μήνες.

Η JP Morgan προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 13,4% στο τέλος του έτους, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 11,2%.

Η Goldman, η οποία προβλέπει κορύφωση του πληθωρισμού στο 18% τον Απρίλιο, αναμένει ότι θα μειωθεί το ποσοστό μόλις στο 15% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι του 12,% που ανέμενε νωρίτερα.