Άρθρο του Bloomberg: Οι επενδυτές ομολόγων αγαπούν την Ελλάδα

Αυτή η νοτιοανατολική ευρωπαϊκή χώρα των 10,7 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο και τις υψηλότερες αποδόσεις όπου διαπραγματεύονται μεγάλα κρατικά ομόλογα. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τη δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των 34 ανεπτυγμένων χωρών.

Είναι επίσης ένα έμβλημα της απρόσμενης οικονομικής αναζωογόνησης και της δύναμης των 19 χωρών του ευρώ, αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg o Matthew A. Winkler.

Μιλάμε για την Ελλάδα που εγκαταλείφθηκε πριν από έξι χρόνια λόγω της επίμονης λιτότητας μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Η ελληνική αναβίωση ξεκίνησε όχι πολύ καιρό μετά το 2015, τη χρονιά που ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Alan Greenspan είπε ότι ήταν "θέμα χρόνου" πριν η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Soros Fund Management, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την ίδια στιγμή ότι «η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή». Ο Marcel Fratzcher, ο πρώην επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτήριζε την Ελλάδα «πολιτική και οικονομική καταστροφή».

H καταστροφολογία ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τερματίσει πέντε χρόνια μειωμένων δαπανών κατά τη διάρκεια της ύφεσης την ίδια ώρα που εξασφάλισε τα τελευταία 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των 240 δισ. ευρώ απο τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αρκετούς φαινόταν πως η πίεση προς τον Τσίπρα να διατηρήσει τη λιτότητα θα μπορούσε να τον ωθήσει στην χρεοκοπία και στην εγκατάλειψη του ευρώ. Αλλά στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν την προτίμηση του κόσμου στην επιστροφή της δραχμής. Γι αυτό τον λόγο οι επενδυτές δεν συμμερίστηκαν σε μεγάλο βαθμό το αγχος του υπόλοιπου κόσμου.

Το Grexit δεν συνέβη ποτέ και έκτοτε οι επενδυτές θεωρούν πως η Ελλάδα είναι το αγαπημένο κρατικό ομόλογο.

Το στοιχείο στο οποίο στηρίζουν την εμπιστοσύνη τους είναι η φθίνουσα διακύμανση των τιμών του ελληνικού χρέους, του οποίου η αστάθεια μειώθηκε από 69% το 2015 σε χαμηλό δεκαετίας 3,8% αυτόν τον μήνα – ένα μέτρο σταθερότητας που ξεπερνά το παγκόσμιο σημείο αναφοράς σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg Barclays.

Επιτέλους σταθερότητα

Τα ελληνικά ομόλογα ξεπερνούν όλα τα σημεία αναφοράς του κόσμου, παρέχοντας συνολική απόδοση 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ίδια ώρα που τα αντίστοιχα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας-Ειρηνικού και του Παγκόσμιου Υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν 19%, 13%, 8% και 13%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Η απόδοση 39% για την Ελλάδα για δύο χρόνια εξακολουθεί να επισκιάζει τον ίδιο ανταγωνισμό. Ακόμα και τους τελευταίους έξι μήνες εν μέσω πανδημίας η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη κατά 1% καθώς οι Ευρωπαίοι, οι Η.Π.Α., η Ασία και ο παγκόσμιος δείκτης σημείωσαν απώλειες 1%, 4%, 1% και 2%.

Τον Μάρτιο του 2019, οι επενδυτές κέρδισαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 10ετή ελληνικά ομόλογα με απόδοση 3,9%, η πρώτη τέτοια προσφορά σε εννέα χρόνια. Τα ίδια ομόλογα εκτιμήθηκαν τόσο πολύ, αποδίδοντας λιγότερο από 1% σήμερα, το χαμηλότερο το 1996. Η Ελλάδα πλήρωνε πάνω από 33% στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της το 2012.

Πηγή: Bloomberg, Capital