Την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στους τέσσερις μήνες, από τη στιγμή, που θα λειτουργήσει πλήρως η πλατφόρμα, ζητά, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Αναφέρεται, επίσης, ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της εφαρμογής, η έκδοση όλων των σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών, ενώ προτείνεται ακόμα η προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.
Δεδομένου ότι, για να εφαρμοσθούν οι ρυθμίσεις, που έχουν ψηφιστεί, για τη φορολογική αντιμετώπιση των οικονομικών ενισχύσεων της πανδημίας, και των φοροελαφρύνσεων, απαιτείται χρόνος, που θα καθυστερήσει και την υποβολή των δηλώσεων, ο κ. Κόλλιας προτείνει να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων διευθύνσεων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις.
Στην επιστολή επισημαίνεται και ότι είναι αδύνατη η καταβολή της επιδότησης πάγιων δαπανών, χωρίς την υποβολή του Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Επίσης, η υποβολή των οικονομικών στοιχείων του Ε3 είναι προαπαιτούμενο για τις προσκλήσεις που θα προκηρυχθούν για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
Υπενθυμίζεται ότι το ΟΕΕ, με επιστολή του Προέδρου του πριν από ένα μήνα, είχε επισημάνει επτά εκκρεμότητες αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων – όπως η εγκύκλιος για τους λογιστές – φοροτεχνικούς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό –, χωρίς όμως κάποια εξ αυτών να έχει τακτοποιηθεί.
Όπως δήλωσε ο κ. Κόλλιας, «η πρότασή μας θεωρούμε ότι είναι ορθολογική και προς όφελος όλων των φορολογουμένων και ιδιαίτερα των λογιστών – φοροτεχνικών, του κλάδου, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης και τις επιχειρήσεις. Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες, οι τέσσερις μήνες, που προτείνουμε εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, είναι ένας λογικός χρόνος».