Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ρωσίας κινδυνεύει από υπερθέρμανση και οι κρατικές δαπάνες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στον ήδη υψηλό ετήσιο πληθωρισμό 5,9%, ανέφεραν αξιωματούχοι την Πέμπτη.
Ο πληθωρισμός στη Ρωσία αυξάνεται από τις αρχές του 2020, ενισχυμένος από ένα αδύναμο ρούβλι και παγκοσμίως υψηλότερες τιμές των τροφίμων.
Επιταχύνθηκε ξανά τον Μάιο και βρίσκεται καθ' οδόν να επιταχυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, ανέφεραν αναλυτές της κεντρικής τράπεζας σε έκθεση την Τετάρτη. Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας το 4%.
«Εάν συνεχίσουμε με τις αυξημένες δαπάνες, τι θα έχουμε; Υπερθέρμανση. Τα στοιχεία υπερθέρμανσης είναι ήδη ορατά – υψηλός πληθωρισμός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).
Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στις κανονικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, δήλωσε ο Σιλουάνοφ, αφού οι αρχές μείωσαν τα επιτόκια σε χαμηλό ρεκόρ 4,25% πέρυσι και αύξησαν τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19.
Η κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν σε υψηλό τετραετές και είχαν ήδη αυξηθεί επί αρκετούς μήνες, λέγοντας ότι η έλλειψη προσφοράς και οι άνθρωποι που αλλάζουν την αγοραστική τους συμπεριφορά λόγω φόβων για αύξηση των τιμών θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Η Ναμπιούλινα είπε ότι εάν η κεντρική τράπεζα δεν είχε ήδη ξεκινήσει την επιστροφή στην ουδέτερη νομισματική πολιτική, η καθυστέρηση θα απαιτούσε ακόμη υψηλότερες και ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων αργότερα.
Ο υψηλός πληθωρισμός ώθησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, με τελευταία στάση στο 5% τον Απρίλιο, καθιστώντας τον δανεισμό πιο ακριβό. Αναμένεται ευρέως να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο στο 5,25% την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των αναλυτών στο Reuters.