Κάτω από τα 30.000 δολ. το Bitcoin – “Έσπασαν” οι αντιστάσεις

Το selloff στο Bitcoin επιταχύνθηκε την Τρίτη, οδηγώντας το μεγαλύτερο σε αξία κρυπτονόμισμα κάτω από τα 30.000 δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα.

Η πτώση του αγγίζει σήμερα το 4,1%, με το Bitcoin να κινείται περί τα 29.700 δολάρια στις 7 το πρωί στο Λονδίνο.  Και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα ακολουθούν επίσης πτωτική πορεία, μεταξύ αυτών το δεύτερο “τη τάξει” κρυπτονόμισμα Ethereum. Ο δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto καταγράφει πτώση 4%.

Ορισμένοι traders έβλεπαν τα 30.000 δολάρια ως σημείο στήριξης – “κλειδί”, το οποίο, εάν “έσπαγε”, θα οδηγούσε σε ευρύτερες απώλειες. Νέα πτώση από εδώ και πέρα θα μπορούσε να αποδιαρθρώσει σοβαρά την αγορά κρυπτονομισμάτων και γενικά να δημιουργήσει κύμα επενδυτικής αποχώρησης από περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές.  Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως ακολουθούν πτωτικές τάσεις, κυρίως λόγω της έκρηξης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

“Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα βάση αντίστασης πριν αρχίσουμε να μιλούμε για ένα νέο bull trend όσον αφορά το bitcoin”, σημειώνει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, o Vijay Ayyar, επικεφαλής Ασίας – Ειρηνικού Asia Pacific στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Luno στη Σιγκαπούρη. “Θα κινηθούμε μεταξύ 20.000 και 40.000 δολαρίων για το υπόλοιπο του 2021”, προσθέτει.

Τα αφηγήματα τα οποία οδήγησαν το Bitcoin σε ιστορικό υψηλό σχεδόν 65.000 δολ. στα μέσα Απριλίου πλέον αμφισβητούνται. Ορισμένοι είχαν θεωρήσει το κρυπτονόμισμα αντιστάθμισμα προς τον πληθωρισμό, λόγω της περιορισμένης προσφοράς του. Πλέον το Bitcoin καταγράφει κέρδη μόλις 2% από τις αρχές του έτους, έναντι 13% του S&P 500.

“Οι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν στα κρυπτονομίσματα γνωρίζουν ότι η μεταβλητότητα είναι μέρος του παιχνιδιού”, ανέφερε ο CEO της Grayscale Investments, Michael Sonnenshein,  σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Το Bitcoin έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ άλλων και από τα ρυθμιστικά μέτρα που έχει λάβει η Κίνα, κυρίως λόγω ανησυχιών για τη μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση για την “εξόρυξή” του. 

Πιο πρόσφατα, ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος Dogecoin χαρακτήρισε τα ψηφιακά νομίσματα “απάτη”,  ενώ γενικά στις αγορές η διάθεση για ανάληψη ρίσκου υποχωρεί. 

Προς ισχυρότερο ρυθμιστικό έλεγχο των tokens κινούνται και οι ΗΠΑ, μετά από παραίνεση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προς τις αρμόδιες αρχές.