Προς νέα ρεκόρ οδεύει η Wall Street την Πέμπτη με τους τρεις βασικούς δείκτες να κινούνται ανοδικά, με ώθηση από τα εβδομαδιαία στοιχεία για την ανεργία που έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου 2020.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 364.000 την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουνίου, σημειώνοντας πτώση κατά 51.000, από τις 415.000 αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 388.000 αιτήσεις.
Τα θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς η συνεχής βελτίωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδια της Federal Reserve.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 692.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά την άνοδο του Μαίου κατά 886.000 θέσεις με βάση την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν τα στοιχεία να δείξουν 550.000 θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του MarketWatch.
Τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν ότι η απασχόληση αυξήθηκε το περισσότερο στον κλάδο της φιλοξενίας με 332.000 θέσεις.
Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνουν και οι τελευταίες δηλώσεις στελεχών της Fed για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan δήλωσε χθες ότι θα ήθελε η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει την υποστήριξη της προς την οικονομία πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα για μια πιο απότομη προσαρμογή της πολιτικής της αργότερα.
Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Christopher Waller δήλωσε στο Bloomberg TV ότι "ο δείκτης ανεργίας θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ή ο πληθωρισμός θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πριν εξετάσουμε σοβαρά μια αύξηση των επιτοκίων το 2022". Ωστόσο, δεν απέκλεισε μία τέτοια κίνηση, σημειώνοντας ότι είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί η Fed με ρυθμό τα 120 δισ. δολ. το μήνα.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 0,2% στις 34.570 μονάδες, πλησιάζοντας το ρεκόρ του από την 7η Μαΐου στις 34.777,76 μονάδες.
Ο ευρύτερος S&P 500 κινείται στα επίπεδα του 35ου ρεκόρ του για φέτος, αφού διευρύνει τα χθεσινά του κέρδη κατά 0,2% στις 4.307. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά και οδεύει προς το 20ό ρεκόρ του έτους.
Σημειώνεται πως ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες στο τρίμηνο, με τον S&P 500 να ενισχύεται 8,2%, τον Dow να κερδίζει 4,6% και τον Nasdaq να καταγράφει άνοδο 9,5%.
Από την αρχή του έτους, ο S&P 500 κερδίζει 14%, ενώ Dow και Nasdaq περίπου 12%.
Το εντυπωσιακό ράλι των δεικτών τροφοδοτεί η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την την κρίση του κορονοϊού και η αισιοδοξία ότι η η Federal Reserve θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρά την ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι θα περιμένει να δει και την αγορά εργασίας να ανακάμπτει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας πριν ξεκινήσει να προσαρμόζει την πολιτική της.