Ρέγκλινγκ: Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδότηση της οικονομίας θα κρίνουν τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας

«Η ορθή υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα είναι οι δύο προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην προσπάθεια να αποκαταστήσει μεσοπρόθεσμα υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης».

Αυτό τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ από το συνέδριο του Economist. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έδωσε τα εύσημα στις ελληνικές αρχές για την έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού προγράμματος Ανάκαμψης που οδήγησε και στην ταχεία έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε λόγω του μεγάλου ποσού των κονδυλίων που θα πρέπει να απορροφηθούν σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και κάποιες διαχειριστικές αδυναμίες που έχουν δείξει στο παρελθόν οι ελληνικές αρχές εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο τα χρήματα του Ταμείου θα ωφελήσουν όσο αναμένεται την ελληνική οικονομία. Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει:

«Υπάρχουν ανάλογα ερωτήματα, για τους ίδιους λόγους και σε άλλες χώρες, ακόμη και στη Γερμανία λόγω της δομής και της μικρής χρονικής διάρκειας του προγράμματος».

Το δεύτερο ερώτημα είναι η δυνατότητα το τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία τόσο σε ό,τι αφορά το ποσά όσο και σε ό,τι αφορά τους όρους χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Τούτο με δεδομένο το υψηλό ακόμη υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Όπως είπε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς είναι πολύ θετικές εξελίξεις "ωστόσο θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου και τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν οι τράπεζες αυτές σε ΑΜΚ" είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου πρόσθεσε και την άρση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (PEPP ) το οποίο όπως είπε αναμένεται να έχει επίδραση και στα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου τα οποία δεν έχουν ακόμη την επενδυτική βαθμίδα.

Τόνισε παρόλα αυτά ότι η επίδραση θα είναι περιορισμένη καθώς το ελληνικό χρέος παρά την αύξησή του λόγω της πανδημίας παραμένει βιώσιμο με μεγάλη περίοδο αποπληρωμής και πολύ χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον για το 60% από αυτό που βρίσκεται στην κατοχή των επίσημων δανειστών δηλαδή του ESM/ EFSF και του ΔΝΤ. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τεράστιο απόθεμα διαθεσίμων και σημείωσε ότι η επάνοδος στον δανεισμό από τις αγορές έχει πλήρως αποκατασταθεί.