Τα δεδομένα της έρευνας PMI του Ιουλίου υπέδειξαν ακόμα μία σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, η οποία υποστηρίχθηκε από τη συνεχή παραγωγή και την αύξηση των νέων παραγγελιών
Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα PMI έκλεισε στις 57,4 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 58,6 μονάδες του Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν η τρίτη ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα περισσότερο των 21 ετών και ήταν σε γενικές γραμμές σημαντική παρά το γεγονός ότι ο κύριος δείκτης υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών.
Η έντονη αύξηση της παραγωγής στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου συνέβαλε στη σφοδρή άνοδο της τιμής του κύριου δείκτη. Η άνοδος της παραγωγής υποστηρίχθηκε από τη διαρκή αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών καθώς συνεχίστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας. Με εξαίρεση την πρόσφατη υψηλή τιμή του Ιουνίου, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Παρ' όλα αυτά, ορισμένες εταιρείες επισήμαναν την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πρώτες ύλες.
Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξασθένησε από την τιμή που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, παρέμεινε σε γενικές γραμμές έντονος. Η αύξηση των νέων πωλήσεων συνδέθηκε με την περαιτέρω επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομίας και των βασικών προορισμών εξαγωγών. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών εκροών μετά την εκτόξευση στα ύψη της επιβάρυνσης κόστους άσκησαν πίεση στην ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν σταθερά.
Οι σοβαρές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι ελλείψεις πρώτων υλών οδήγησαν στην ταχύτερη συσσώρευση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών που έχει καταγραφεί από την αρχή της συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Νοέμβριο του 2002. Παρά τη σταθερή αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, ο ρυθμός αύξησης των εργασιών σε εκκρεμότητα επιταχύνθηκε.
Πολλές εταιρείες κατέγραψαν επίσης μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων καθώς τα τρέχοντα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των νέων παραγγελιών. Η μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής μέσα στο 2021.
Ο ρυθμός επιδείνωσης της απόδοσης προμηθευτών, που αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως για εισροές και οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε μία από τις ταχύτερες αυξήσεις κόστους στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης κόστους στους πελάτες τους. Ωστόσο, οι προσπάθειες διατήρησης της ανταγωνιστικότητας σήμαινε ότι ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της μελλοντικής ροής εφοδιασμού και τις τιμές εισροών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ο βαθμός αισιοδοξίας υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, παρότι παρέμεινε ιδιαίτερα έντονος. Τέλος, τα αποθέματα αγορών εξακολούθησαν να μειώνονται μέτρια τον Ιούλιο, καθώς οι αγορές εισροών αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά.