Η βρετανική αεροπορική εταιρεία ΕasyJet ανακοίνωσε ότι απέρριψε προσφορά εξαγοράς την Πέμπτη και θα συγκεντρώσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τους μετόχους για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της από την πανδημία και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.
Η εταιρεία δήλωσε ότι η πρόταση που της έγινε υποτιμά θεμελιωδώς την επιχείρηση. Είπε ότι ο δυνητικός πλειοδότης είχε δηλώσει έκτοτε ότι δεν ενδιαφερόταν πλέον για συμφωνία.
Λίγη ώρα αργότερα αποκαλύφθηκε από το Reuters ότι η εταιρεία που είχε κάνει την προσφορά ήταν η εταιρεία ταξιδιών χαμηλού κόστους Wizz Air.
Η EasyJet δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το ζήτημα των δικαιωμάτων για να ενισχύσει τον ισολογισμό της και επίσης να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προκύπτουν από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά τα επόμενα χρόνια. Θέλει να "κλέψει" μερίδιο αγοράς από παλαιούς αερομεταφορείς όπως η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways και την Air France-KLM καθώς παράλληλα πραγματοποιούν καίριες αναδιαρθρώσεις τις πτήσεις μικρών αποστάσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Johan Lundgren δήλωσε ότι η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην αεροπορική εταιρεία να επιταχύνει το σχέδιο αποκατάστασης της μετά Covid-19 εποχής και να την εκμεταλλευτεί τις στρατηγικές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως η επέκταση της παρουσίας της σε βασικά αεροδρόμια με την αγορά περισσότερων θέσεων προσγείωσης.
«Αυτή η αύξηση κεφαλαίου θα μας επιτρέψει να βασιστούμε στις θεμελιώδεις λειτουργικές δυνάμεις και τη στρατηγική του δικτύου για τους πελάτες μας, καθώς και να επιταχύνουμε τη μακροπρόθεσμη δημιουργία κέρδους για τους μετόχους μας», είπε.
Στο πλαίσιο της έκδοσης δικαιωμάτων, οι μέτοχοι θα μπορούν να αγοράσουν 31 νέες μετοχές για κάθε 47 υπάρχουσες μετοχές σε τιμή 410 πένες η κάθε μία, έκπτωση 35,8% στη θεωρητική τιμή των πρώτων δικαιωμάτων 638 πένες ανά μετοχή στις 8 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η easyJet. Το
Το ζήτημα των δικαιωμάτων αναλαμβάνουν οι BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs, Santander και Societe Generale.