Γιατί ακριβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου και ποιοι φέρουν τη βασική ευθύνη;
Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους πάντες. Μια πειστική και συνολική απάντηση έρχεται από την γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και τον ειδικό σε θέματα ενέργειας, Φάμπιαν Χούνεκε.
Πέντε είναι οι βασικοί λόγοι της αλματώδους αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.
Πρώτον, ο προηγούμενος χειμώνας, της περιόδου 2020-’21, ήταν πιο ψυχρός σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Κι αυτό, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, είχε ως συνέπεια να «αδειάσουν» οι αποθηκευτικοί χώροι από τις ποσότητες αερίου, καθώς η ζήτηση συνεχίστηκε για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι συνήθως.
Δεύτερον, η ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων οδήγησε σε πολύ μεγάλη ζήτηση στη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των τιμών, με βάση τον θεμελιώδη νόμο της αγοράς.
Τρίτον, η ζήτηση από τις χώρες της Ασίας έχει αυξηθεί δυσανάλογα, τουλάχιστον σε σύγκριση με την προ κορωνοϊού περίοδο, με αποτέλεσμα, όπως είναι προφανές, οι τιμές να υποστούν νέες ανοδικές πιέσεις, καθώς φάνηκε να υπάρχει δυσκολία κάλυψης της ζήτησης.
Τέταρτον, έχει πρακτικά διακοπεί η τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με αποτέλεσμα να προκαλείται επιπλέον κενό. Αυτό ισχύει κυρίως για το αμερικανικό, καθώς οι παραγωγοί του αναζητούν -κάτι που θεωρείται απολύτως φυσικό- τις περιοχές και τις χώρες που προσφέρουν τις καλύτερες τιμές και έχουν καταλήξει ότι αυτές βρίσκονται τη συγκεκριμένη περίοδο στην Ασία.
Πέμπτον, αν και η Gazprom τήρησε όλους τους όρους των συμβολαίων και παρέδωσε τις προβλεπόμενες ποσότητες, υπήρξαν δύο απρόοπτα που τους έχουν προκαλέσει προβλήματα και έχουν επίσης συμβάλει στην άνοδο των τιμών:
Αφενός, μια πυρκαγιά σε ένα πεδίο άντλησης, που τους ανάγκασε να ρίξουν στην αγορά μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους. Και αφετέρου, οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού, που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ιδιαιτέρως μεγάλες ανάγκες στην εσωτερική αγορά.