Με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ) των εργαζομένων, και στη συνέχεια με τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Βασικό ζήτημα των συναντήσεων ήταν οι εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, οι συναντήσεις έγιναν σε συνέχεια ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που είχαν καταθέσει οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή «σχετικά με την πρώτη απόλυση εργαζόμενου αορίστου χρόνου, που έγινε μέσα στον Αύγουστο, και τη μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων, όπως έχει εκφραστεί, μέχρι σήμερα, μέσα από τις ανακοινώσεις των φορέων τους (Σωματεία και Ομοσπονδία) για δυσμενείς εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις συνολικά στον Όμιλο των ΕΛΠΕ».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων -ο πρόεδρος Παναγιώτης Οφθαλμίδης και ο γγ, Σπύρος Θεοτόκης από τον ΠΣΕΕΠ, καθώς και ο πρόεδρος Σάκης Σπυράντης και ο γγ Μανώλης Καραβιτάκης από την ΠΕΠΕΚΟ- μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «την ανησυχία τους και το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη απόλυση απασχολούμενου με μόνιμη θέση εργασίας στον Όμιλο με πρόφαση χαμηλή αξιολόγηση, την πάγια θέση τους υπέρ της διατήρησης και άρα μη πώλησης ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, καθώς και το αίτημά τους να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου με τη νέα μορφή, όπως έχει ανακοινωθεί, ως εταιρεία Συμμετοχών (Holding)».
Στη δε συνάντηση της αντιπροσωπείας με τη διοίκηση του Ομίλου -τον πρόεδρο, Ιωάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμιση- οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκαν στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, σημείωσαν πως «οι καλές εργασιακές σχέσεις είναι εχέγγυο και όχι εμπόδιο για την αναπτυξιακή πορεία των ΕΛΠΕ και επανέλαβαν την στρατηγική σημασία του Ομίλου για τη χώρα και την ελληνική οικονομία».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις δύο συναντήσεις παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος και έθεσαν το αίτημα προς την διοίκηση «να ανακαλέσει την απόλυση εργαζομένου με σύμβαση αορίστου χρόνου, να εγγυηθεί ότι δε θα αποτελέσει κερκόπορτα για μελλοντικές απολύσεις και να διασφαλίσει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των εργαζόμενων δεν υποτάσσεται σε σκοπιμότητες και διακρίσεις, αλλά ακολουθεί μόνο αντικειμενικά κριτήρια». Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται, είναι ότι «ο όμιλος των ΕΛΠΕ οφείλει και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης και παράλληλα να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας».
Για το λόγο αυτό η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη Διοίκηση «να δεσμευτεί ότι η στρατηγική της δεν περιλαμβάνει απολύσεις, αλλά αντίθετα ενίσχυση της απασχόλησης, αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και διεύρυνση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και στους εργολαβικούς εργαζόμενους, και μονιμοποίηση αυτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασαν την «κάθετη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να απεμπολήσει δικαιώματα συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ και τόνισαν ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο σε οποιοδήποτε πλάνο μετεξέλιξης του Ομίλου στο μέλλον, καθώς η λειτουργία των ΕΛΠΕ είναι εθνικής σημασίας, και υποστήριξαν την ανάγκη διασφάλισης της συμμετοχής των εργαζομένων στο ΔΣ του Ομίλου».
Επισήμαναν ακόμα ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αναδεικνύουν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα ζητήματα που αφορούν στην προοπτική και στη λειτουργία των ΕΛΠΕ και στις εργασιακές σχέσεις του Ομίλου.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, την τομεάρχη Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και τον αναπληρωτή Συντονιστή της ΝΕ ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Γενιδούνια.