Το ΒΕΠ επιμένει στη μείωση ενδιάμεσων φόρων στα καύσιμα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς τις οικονομικές εξαγγελίες που έγιναν στα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας υπάρχει διάθεση για την ανακούφιση, όχι μόνο όσων δοκιμάστηκαν οικονομικά από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, αλλά για την επιχειρηματικότητα συνολικά. Ωστόσο, επισημαίνει απαιτείται μεγαλύτερη μέριμνα για τη βιοτεχνία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ύστερα από προσεκτική μελέτη των αναλυτικών μέτρων που ανακοίνωσε στην ομιλία που απηύθυνε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και κατόπιν καταγραφής όσων διατυπώθηκαν από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας παρατηρεί ότι εισακούστηκε η πρόταση που διατυπώθηκε από το ΒΕΠ για την επιδότηση, με την παροχή εκπτώσεων, της ηλεκτροδοτήσεως σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σύνδεση στο δίκτυο χαμηλής τάσεως ως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, το μέτρο αυτό θα πρέπει να διευρυνθεί ίσως και για τους πρώτους μήνες του 2022, αναλόγως με την πορεία της εθνικής οικονομίας, ενώ θα πρέπει να εξετασθεί οπωσδήποτε η μείωση των ενδιαμέσων φόρων στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στην Παραγωγή και τις Μεταφορές προκειμένου να δοθεί ένα αμιγώς ανταγωνιστικό κίνητρο στα ελληνικά προϊόντα.

«Ανακοινώθηκε η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν τα καύσιμα, οι υπηρεσίες αποθήκευσης και Logistics ή ακόμα και οι μειώσεις ΦΠΑ στους ναύλους. Το ζήτημα είναι να μειωθούν οι ζημιές και να υποστηριχθούν οι ενεργές δραστηριότητες στην παραγωγή και τις υπηρεσίες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σαφή μέτρα στήριξης γι’ αυτό το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να μελετήσει και να εκπονήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων, του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και καθηλωτικών προς την παραγωγική διαδικασία επιβαρύνσεων όπως είναι οι προκαταβολές», επισημαίνει ο κ. Παπαμανώλης – Ντόζας.

Επιπροσθέτως, καλεί την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα του βιοτεχνικού κόσμου επιταχύνοντας την εξόφληση υποχρεώσεων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα προς τον Ιδιωτικό.

Όσον αφορά σε θέματα φορολογικών κινήτρων που συνδυάστηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αμοιβή κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών, κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων, το ΒΕΠ εκτιμά πως πρόκειται για μονόπλευρη αντιμετώπιση.

«Ας μην ξεχνούμε ότι τεχνικές ειδικότητες όπως είναι οι Ηλεκτρολόγοι, οι Υδραυλικοί, οι Συντηρητές Καυστήρων, οι Συντηρητές Ανελκυστήρων, οι απασχολούμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, καθώς και άλλες ειδικότητες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλοί που βρίσκονται ήδη στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής δυσπραγίας. Προφανώς πρέπει να υπάρξουν κίνητρα αλλά και πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθούν οι ήδη συσσωρευμένες οφειλές αλλά και ζημίες», εξηγεί ο Πρόεδρος του ΒΕΠ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς τονίζει ότι τα κίνητρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της κατανάλωσης είναι απαραίτητα. Όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για μια κούρσα συγχωνεύσεων και εξαγορών εις βάρος Μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη "ραχοκοκκαλιά" της εθνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαμανώλης – Ντόζας:

«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα όχι μόνο για τη βιοτεχνία και τις αποκαλούμενες "οικογενειακές επιχειρήσεις", αλλά για κάθε καινοτόμα δραστηριότητα από μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις που θα απορροφηθούν από ισχυρούς, απρόσωπους και πιθανώς πολυεθνικούς οργανισμούς αφήνοντας πίσω χαμένη τεχνογνωσία και λιγότερες θέσεις εργασίας».

Η πλειοψηφία των βιοτεχνών και των επαγγελματιών θα αντιμετώπιζε με θέρμη τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος καθεστώτος δανειοδοτήσεων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες, ειδικά με τη στήριξη που παρασχέθηκε στο τραπεζικό σύστημα μετά το 2010. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να γίνουν ακόμα πιο ρεαλιστικές οι απαιτήσεις σε επιτόκια και εγγυήσεις ώστε να επιτραπούν νέες επενδύσεις αλλά και επί της ουσίας να διασφαλιστεί αρχικώς η βιωσιμότητα και εν συνεχεία η ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Σχετικώς με τις βιοτεχνίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ προτείνει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσής τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία τους αλλά και η απασχόληση των εργαζομένων τους.