Νέα χαμηλά άγγιξε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της κεντρικής τράπεζας.
Δύο από τα τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που απολύθηκαν την Πέμπτη φέρεται να ήταν εναντίον της μείωσης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%, τον προηγούμενο μήνα.
Η απόλυσή τους ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Έρευνα της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι οι αναλυτές αναμένουν το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 16,6% σε τρεις μήνες, που σημαίνει περικοπές 140 μονάδων βάσης, ενώ οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται.
Η λίρα σημείωσε πτώση 0,5% και διαμορφώνεται σε χαμηλό στις 9,24 έναντι του δολαρίου, ενώ από την αρχή του χρόνου έχει σημειώσει πτώση 19%.
Επίσης, διαμορφώθηκε σε χαμηλό-ρεκόρ έναντι του ευρώ, στις 10,7235.
«Αυτές οι συχνές αντικαταστάσεις μελών της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν το μήνυμα ότι η τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη και πως δέχεται τεράστιες πολιτικές πιέσεις», αναφέρει αναλύτρια του Koc University, η Selva Demiralp. Η ίδια τόνισε ότι η έλλειψη αξιοπιστίας έκανε τις αγορές νευρικές, διότι ο στόχος της τράπεζας για τον πληθωρισμό στο 5% θα ήταν πιο δύσκολο να επιτευχθεί και επίσης επειδή οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των επιτοκίων θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική.
Οι αναλυτές θεωρούν τις τελευταίες αλλαγές στο προσωπικό της κεντρικής τράπεζας ως νέα ένδειξη πολιτικής παρέμβασης από τον Ερντογάν, έναν αυτοαποκαλούμενο εχθρό των επιτοκίων, που συχνά ζητά νομισματικά μέτρα στήριξης. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας θα διεξαχθεί στις 21 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα έρευνας του Reuters, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και ορισμένοι προβλέπουν ακόμη πιο επιθετική χαλάρωση. «Θεωρούμε ότι οι μειώσεις επιτοκίων στην Τουρκία είναι πρόωρες σε αυτό το σημείο, αλλά ήταν ξεκάθαρο για αρκετό καιρό πως ο πρόεδρος θέλει από την τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο και έχει την πολιτική δύναμη να επηρεάσει, ώστε να συμβεί αυτό», ανέφερε αναλυτής της William Blair Investment Management.