Η πανδημία του covid19 έφερε μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητά μας και ο τρόπος εργασίας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η τηλεργασία φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, την ίδια στιγμή όμως πολλές εταιρείες αναζητούν μεγαλύτερους χώρους για να επιστρέψουν οι υπάλληλοι με ασφάλεια στον χώρο εργασίας.
Η επίδραση της τηλεργασίας στο real estate απασχόλησε τις εργασίες της 22ης Prodexpo, στο πλαίσιο συζήτησης όπου υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου του greekguru.net, Στέλιου Μπούρα, η Δίκα Αγαπητίδου, Founder and Director Athens Economics Ltd – JLL Alliance Partner, σημείωσε ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας ήρθε για να μείνει. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για αναδιαμόρφωση των χώρων εργασίας.
Κάτι που δεν είναι εύκολο, καθώς όπως είπε στην Ελλάδα έχουμε πολλούς παλιούς χώρους που προσπαθούμε να αναδιαμορφώσουμε, συχνά όμως το κόστος είναι απαγορευτικό για τους επενδυτές. Η κυρία Αγαπητίδου χαρακτήρισε την ευελιξία ως λέξη – κλειδί, προσθέτοντας πως υπάρχει διεθνώς μία τάση αλλαγής χρήσης των εμπορικών χώρων σε κατοικίες.
Στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στάθηκε και ο Horatiu Florescou, Chairman & CEO Knight Frank Romania, Hungary, Bulgaria, Greece, Serbia. Υπογράμμισε πως στη ΝΑ Ευρώπη πολλές εταιρίες αναζητούν μεγαλύτερους χώρους για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις.
Εκτίμησε ότι τους επόμενους 9 μήνες θα εξακολουθεί να κυριαρχεί η τηλεργασία, μετά το καλοκαίρι όμως θα επιστρέψουν όλοι στα γραφεία τους. Ο κ. Florescou δήλωσε επίσης ότι η πανδημία έχει προκαλέσει θετικές αλλαγές, καθώς θα χτίζονται καλύτερα κτίρια για τη στέγαση των εταιρειών.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τσοκακτσίδης, General Manager, Pointers Property Services SA, επισήμανε πως η τηλεργασία δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να φύγει από το κέντρο της πόλης και να μετακομίσει σε προάστιο ή σε άλλη πόλη.
Όπως είπε, το σπίτι μπορεί να μετατραπεί και σε γραφείο, δημιουργώντας μια νέα σχέση μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής. Ο κ. Τσοκακτσίδης υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα για να προσελκύσει εργασιακούς νομάδες από άλλες χώρες.
Για μεγάλες αλλαγές στον χώρο εργασίας, που ξεκίνησαν προ πανδημίας, έκανε λόγο ο Mιχάλης Μαυρολέων, Chairman & CEO A & M Architects. Τόνισε ότι η τεχνολογία επιταχύνει τις λειτουργίες μιας εταιρείας, με τις τηλεδιασκέψεις να αποτελούν πλέον πρώτη επιλογή.
Όσον αφορά τους χώρους εργασίας, σημείωσε πως το να είσαι ευέλικτος εξαρτάται από τα κριτήρια του σχεδιασμού, συμπληρώνοντας πως οι έτοιμοι χώροι αποτελούν λύση για πολλές εταιρείες.