Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν πρόωρες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς αυτή σχεδιάζει την έξοδο της από την πανδημία, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.
Οι εκτιμήσεις ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έρθει στα μέσα του 2023 «δεν είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες γραμμές μας», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα διεύρυναν την άνοδο μετά τα σχόλια του Γ. Στουρνάρα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ακόμη ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν στρεβλώσεις όταν θα έλθει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.
Αυτά τα σχόλια προσφέρουν μια εικόνα για την ανησυχία της ΕΚΤ, σχετικά με το ότι η μεταβλητότητα των αγορών και η σύσφιξη, θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάκαμψη της περιοχής, καθώς οι αξιωματούχοι σκέφτονται το μέλλον των μέτρων τους για στήριξη της οικονομίας, ακολουθώντας μια αξιοσημείωτα πιο χαλαρή πολιτική σε σχέση με τους ομολόγους τους στον αναπτυγμένο κόσμο,.
«Οι αγορές assets στοχεύουν σε ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής, για να αποτραπεί οποιουδήποτε είδους κατακερματισμός στις αρμοδιότητες στην ευρωζώνη. Είμαι σίγουρος ότι το δ.σ. θα συνεχίσει να θέτει αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.
Το εξαιρετικά χαλαρό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ, τη διαχωρίζει από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η BoE, που έχουν σηματοδοτήσει μια πιθανή σύσφιξη της πολιτικής.
«Δεν βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πιο χαμηλές για την ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι φυσικό ότι είμαστε σε διαφορετική φάση της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Γ. Στουρνάρας.
Ενώ η ευρωζώνη ανέκαμψε δυναμικά το καλοκαίρι, το momentum έχει επιβραδυνθεί τελευταίως καθώς η έλλειψη ανταλλακτικών παγκοσμίως και πρώτων υλών, φρενάρει την μεταποίηση.
Οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών επίσης αναφέρουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, εν μέρει εξαιτίας των ανησυχιών για την πανδημία, τον πληθωρισμό και κάποιον μετριασμό του momentum μετά το αρχικό εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας.
Η ενεργειακή κρίση οδηγεί τις τιμές του αερίου σε επίπεδα-ρεκόρ, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και στην ευρύτερη οικονομία.
«Ενώ βρισκόμαστε στο μέσον μιας τέλειας καταιγίδας, δεν θα βιαστώ να πω ότι έχουμε στασιμοπληθωρισμό. Οι προβλέψεις από την ΕΚΤ και άλλους θεσμούς κάνουν λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού σε κάτω του 2% στο επόμενο έτος», πρόσθεσε ο Γ. Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το δ.σ. θα συζητήσει εάν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στις μελλοντικές αγορές assets, τα οποία έχουν αποκλειστεί μέχρι τώρα εξαιτίας της χαμηλής πιστωτικής τους αξιολόγησης.
Έκανε δε λόγο για «πολύ σημαντική πρόοδο» στην οικονομία της χώρας.
«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν δεν είχαμε την πανδημία, η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα θα είχε αποκατασταθεί», δήλωσε.