Η Βενεζουέλα εισάγει στην κυκλοφορία μια νέα έκδοση του μπολίβαρ, σε μια τελευταία προσπάθεια να διασώσει το εντελώς απαξιωμένο από τον χρόνιο υπερπληθωρισμό νόμισμά της, που έχει οδηγήσει τους κατοίκους της λατινοαμερικανικής χώρας να υιοθετήσουν το δολάριο στις άμεσες συναλλαγές τους.
Το λεγόμενο ψηφιακό μπολιβάρ, το οποίο εισάγεται σήμερα, επί της ουσίας αφαιρεί έξι μηδενικά από το "κυρίαρχο μπολίβαρ", το οποίο ξεκίνησε να κυκλοφορεί μόλις πριν τρία χρόνια.
Νέα χαρτονομίσματα και κέρματα τίθενται σε κυκλοφορία, ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα προσαρμοστούν ώστε να αντανακλούν τον αναπροσδιορισμό της αξίας του νομίσματος της χώρας. Οι αγορές με χρεωστική και πιστωτική κάρτα αναμένεται έτσι να γίνουν ευκολότερες, καθώς τα πάμπολλα ψηφία που χρησιμοποιούνταν σε ορισμένες συναλλαγές οδηγούσαν τους εμπόρους να διασπούν μία συναλλαγή σε πολλές.
Πρόκειται για ακόμη μία κίνηση σωστηρίας του εθνικού νομίσματος της χώρας, μολονότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και η κυβέρνησή του έχουν επιτρέψει τη χρήση του δολαρίου των ΗΠΑ ως μέσου για την αντιμετώπιση του τεράστιου πληθωρισμού και των ελλείψεων.
Το "τσαβικό" καθεστώς της Βενεζουέλας έχει προχωρήσει σε άλλες δύο ανάλογες κινήσεις από το 2008, έχοντας "κόψει" συνολικά οκτώ μηδενικά. Ο υπερπληθωρισμός της Βενεζουέλας, μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο, έχει κατεβάσει ταχύτητα σε… μόλις 2.146% τον χρόνο από 300.000% το 2019, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg’s Cafe Con Leche.
Με βάση την αλλαγή που λαμβάνει χώρα σήμερα, το μεγαλύτερο χαρτονόσμια της προηγούμενης περιόδου του 1 εκατ. μπολίβαρ – αξίας περίπου 0,23 δολ. – θα αντικατασταθεί με το κέρμα του 1 μπολίβαρ. Ένα δολάριο θα αντιστοιχεί έτσι σε 4,2 μπολίβαρ αντί σε 4,2 εκατ. μπολίβαρ, όσον αφορά την επίσημη ισοτιμία.
«Η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει καμία αξία. Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και, σε λίγους μήνες, τα νέα χρήματα θα είναι άχρηστα», σημειώνει η Leida Leon, 37χρονη καθαρίστρια σε σχολείο στο Καράκας.
Την Πέμπτη, η ζήτηση για δολάρια αυξήθηκε, καθώς οι τραπεζικές δραστηριότητες είχαν παύσει προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, πωλώντας 50 εκατ. δολάρια, προκειμένου να ελέγξει την παράλληλη ισοτιμία μπολίβαρ – δολαρίου, η οποία έχει εκτοξευθεί τις δύο τελευταίες ημέρες.
Στα δύο τρίτα των συναλλαγών στην αγορά λιανικής της χώρας χρησιμοποιούνται δολάρια, σύμφωνα με την Ecoanalitica. Ωστόσο, πολλοί Βενεζουελάνοι χρειάζονται το εθνικό τους νόμισμα για καθημερινές συναλλαγές, όπως για πληρωμή κομίστου σε λεωφορεία ή για αγορά καυσίμων.
Τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις οποίες προκρίνει η κυβέρνηση Μαδούρο, περιπλέκουν τα συχνότατα μπλακάουτ που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.
Η χώρα, λόγω καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά και κυρώσεων των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πορεία οικονομικής συρρίκνωσης για όγδοο συναπτό έτος, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, με περισσότερα από 5 εκατ. πολίτες της χώρας να την έχουν εγκαταλείψει. Η Βενεζουέλα ήταν κάποτε η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική.
Περί το 76,6% των πολιτών της χώρας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έναντι 67,7% το περασμένο έτος, σύμφωνα με μελέτη.