Με μικρή άνοδο 0,24% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τη συρρίκνωση των διακυμάνσεων και των ημερήσιων συναλλαγών με την αγορά να παρακολουθεί την τάση στις διεθνείς αγορές.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει την ορμή της λόγω των σοβαρών διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εάν συνεχιστεί το ράλι των τιμών του πληθωρισμού.
Το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι η αρχική αισιοδοξία που είχε επικρατήσει για τις προοπτικές που ανοίγονταν μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αρχίσει να «ξεθωριάζει», καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν προκαλέσει ένα ισχυρό πληθωριστικό σοκ.
Ο συνδυασμός των παραπάνω προκαλεί ανησυχία στις αγορές, για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε μία φάση χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι θα συνοδεύονται από υψηλό πληθωρισμό.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 894,74 μονάδες, έναντι 892,60 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,24%, από τις αρχές Οκτωβρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 3,40%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 10,60%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,29%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 0,80%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,29%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει κέρδη 9,92%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 227,785 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών υποχώρησε κατά 245% και διαμορφώθηκε στα 45,557 εκατ. ευρώ, από 59,949 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυξήθηκε κατά 262 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 64,151 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει αύξηση κατά 10,286 δισ. ευρώ.