Αναγκαστική "προσγείωση” σημειώνουν την Παρασκευή οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από την αρχή της πανδημίας, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στην ήπειρο.
Ήδη, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πολλές γειτονικές χώρες της για δύο ημέρες, ενώ οι βρετανικές αρχές πρόσθεσαν ότι θα τίθενται σε 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχεία οι ταξιδιώτες από τις εν λόγω χώρες που θα φτάνουν στη Βρετανία από την Κυριακή και μετά.
Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν στη χώρα μόνο Γερμανούς πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν, η Αυστραλία προειδοποίησε για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων της σε πτήσεις από τη Νότια Αφρική, ενώ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε να μπει "φρένο έκτακτης ανάγκης” στα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική.
Οι ειδήσεις ξύπνησαν τις άσχημες μνήμες του προηγούμενου έτους με τους περιορισμούς στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, θέτοντας υπό ασφυκτική πίεση τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών.
Ο δείκτης Bloomberg EMEA Airlines σημείωσε "βουτιά” έως και 12%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020. Η IAG SA, μητρική της British Airways, καταγράφει πτώση 13% στο Λονδίνο, η Deutsche Lufthansa AG υποχωρεί άνω του 11%, η Ryanair Holdings Plc γράφει απώλειες 10,5% και η Air France-KLM σημειώνει πτώση 8,6%.
Το ίδιο "σχέδιο πτήσης” ακολουθεί και η ελληνική Aegean, που καταγράφει σήμερα απώλειες άνω του 6%.
Μετά το lockdown στην Αυστρία, οι περιορισμοί στις πτήσεις
Οι περιορισμοί στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική σηματοδοτούν ένα επιπλέον πλήγμα για την αεροπορική βιομηχανία, η ανάκαμψη της οποίας μετά την "ανώμαλη προσγείωση” πέρυσι λόγω της πανδημίας επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο εξαιτίας του τέταρτου κύματος που σαρώνει την Ευρώπη και οδήγησε σε lockdown διάφορες χώρες.
Τα περιοριστικά μέτρα στην Αυστρία και αλλού έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στην αεροπορική κίνηση, καθώς έχουν κόψει την όρεξη για εορταστικά ταξίδια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, Michael O’Leary.
«Είναι το χειρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσε να σκεφτεί η αεροπορική βιομηχανία», δήλωσε ο Nick Cunningham, αναλυτής στην Agency Partners στο Λονδίνο. «Για να επικαλεστώ τον Yogi Berra, πρόκειται για déjà vu».
Οι αεροπορικές εταιρείες, ένας από τους κλάδου που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, είχαν ξεκινήσει να ανακάμπτουν σιγά-σιγά από τον Ιούνιο, όταν οι χώρες άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς στις διασυνοριακές μετακινήσεις, ενώ έλαβαν επιπλέον ώθηση αυτόν τον μήνα, κυρίως ο τομέας των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους σε Ευρωπαίους επισκέπτες και άλλους, αλλά ήδη η ανάκαμψή τους έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.
Το νέο ανησυχητικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους αξιωματούχους του τομέα υγείας παγκοσμίως, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν κι άλλες χώρες να προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους. Το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση από τη Νότια Αφρική, ενώ το «φρένο έκτακτης ανάγκης» της ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να ενεργήσουν γρήγορα για να περιορίσουν τους κινδύνους.