Μια ξέφρενη κούρσα προς τα 100 δολάρια το βαρέλι κάνει το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου βρίσκονται ήδη πάνω από τα 84 δολάρια και ανεβαίνουν, την ώρα που οι ΗΠΑ φαίνονται αδύναμες να εμποδίσουν αυτήν την, όπως φαίνεται ενορχηστρωμένη από τη Ρωσία και την Σαουδική Αραβία, εξέλιξη.
Όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα «Debka», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να μειωθούν οι τιμές. Τις κατηγόρησε μάλιστα «ότι διακυβεύουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αρνούμενες να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου». Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι είναι «έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη μείωση των τιμών». Επιπλέον, «ο πρόεδρος Μπάιντεν απέδωσε την άνοδο της βενζίνης στις ΗΠΑ κατά 60% τον τελευταίο χρόνο στον περιορισμό παραγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία» ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Αναλυτές των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να κάνει πολλά για να επηρεάσει το δίδυμο του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Όπως εξηγούν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να περιμένει πολλή συμπάθεια από τον Σαουδάραβα ηγεμόνα, τον οποίο έχει σταθερά απομακρύνει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ή από τους Ρώσους, τους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε την Τετάρτη ότι απειλούν στρατιωτικά την Ουκρανία.
Τι σημαίνει όμως για τις ΗΠΑ και τον κόσμο μια πιθανή τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι; Οι Αμερικανοί είναι πιθανό να αναγκαστούν να αξιοποιήσουν το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οικονομίας και να κρατήσουν ζεστά τα σπίτια τους το χειμώνα. Η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το ρώσικο φυσικό αέριο, βιώνει ήδη τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης, με την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα τις οικονομίες της.
Οι ίδιοι αναλυτές παρομοιάζουν όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο με την πετρελαϊκή κρίση πριν από 48 χρόνια, όταν η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε των αραβικών χωρών παραγωγής πετρελαίου για ένα παγκόσμιο εμπάργκο κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1973 με το Ισραήλ. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών είναι πιο έντονη ακόμη και από το παλιό αραβικό εμπάργκο, καθώς καλύπτει επίσης το υπερψυκτικό φυσικό αέριο γνωστό ως LNG, μεγαλύτερος προμηθευτής του οποίου είναι η Ρωσία.