Κέρδη καταγράφει το πετρέλαιο στο ξεκίνημα του μήνα, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση και η πεποίθηση ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα ανοίξει πολύ άμεσα την στρόφιγγα της παραγωγής ανέστρεψαν τις απώλειες που σημείωνε ο μαύρος χρυσός, λόγω της απελευθέρωσης των αποθέματων της Κίνας, του μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως.
Τα futures του αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 69 σεντς, αύξηση 0,8%, στα 84,42 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα futures του αργού WTI αυξήθηκαν κατά 42 σεντς (+0,5%), στα 83,99 το βαρέλι.
Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διατηρηθούν κοντά στα 80 δολάρια πλησιάζοντας το τέλος της χρονιάς, καθώς ο περιορισμός στην προσφορά και οι υψηλότεροι λογαριασμοί φυσικού αερίου ενθαρρύνουν τη μετάβαση στο αργό πετρέλαιο για χρήση ως καύσιμο παραγωγής ενέργειας.
Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι στα υψηλά πολλών ετών την περασμένη εβδομάδα, βοηθούμενο από την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία και τον ΟΠΕΚ+, να παραμένει στην αρχική του απόφαση για σταδιακή, μηνιαία αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), παρά τις εκκλήσεις για περισσότερο πετρέλαιο από μεγάλους καταναλωτές.
Ο ΟΠΕΚ+ , σύμφωνα με αναλυτές, θα εμμείνει σε αυτόν τον αριθμό στη συνάντησή των μελών του στις 4 Νοεμβρίου, με το Κουβέιτ και το Ιράκ να έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την υποστήριξή τους, λέγοντας ότι αυτοί οι όγκοι είναι επαρκείς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Σάββατο τις μεγάλες χώρες παραγωγής ενέργειας της G20 να ενισχύσουν την παραγωγή για να εξασφαλίσουν ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ως μέρος μιας ευρείας προσπάθειας πίεσης στον ΟΠΕΚ+ για προμήθειες.
Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης παρά το γεγονός ότι η Κίνα δήλωσε ότι απελευθέρωσε αποθέματα βενζίνης και ντίζελ για να αυξήσει την προσφορά στην αγορά και να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών σε ορισμένες περιοχές.