Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs για τη μετάλλαξη «Όμικρον»

Τέσσερα σενάρια για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Όμικρον» στις αγορές και τις οικονομίες εξέδωσε η Goldman Sachs:

-Στο πρώτο (“downside” scenario), το «πτωτικό/αρνητικό» σενάριο η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται ταχύτερα και είναι ποιο επικίνδυνη από την «Δέλτα», οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις της, με τις προοπτικές του πληθωρισμού να εμφανίζονται ασαφείς.

 -Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 θα κυμανθεί 0,4% χαμηλότερα από την εκτίμησή της στο 4,2%.

-Στο δεύτερο («severe downside» scenario), περισσότερο αρνητικό-πτωτικό σενάριο, η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται ταχύτερα, ενώ τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με την «Δέλτα».

Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς. Οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς.

-Στο τρίτο σενάριο («False Alarm» cenario) του «λανθασμένου συναγερμού», η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται πιο αργά από την «Δέλτα» και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

-Στο τέταρτο σενάριο («upside» scenario), το θετικό-ανοδικό σενάριο, η « Όμικρον» είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερα προβλήματα. Σε αυτό το σενάριο της «ομαλοποίησης», η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs, ενώ η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και της προσφοράς εργασίας, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Από την πλευρά τους αναλυτές της Nomura, υπογράμμισαν πως το σημείο κλειδί είναι αν τα εμβόλια λειτουργούν στην νέα μετάλλαξη, καθώς μόνο τότε (κάτι που θα γνωρίζουμε σε δύο εβδομάδες) θα ξέρουμε την επίπτωση της «Όμικρον» στις αγορές, ενώ οικονομολόγοι της AXA Investment πρόσθεσαν πως θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες για να δούμε αν οδεύουμε ή όχι σε σκληρά lockdowns, κάτι που πρέπει να αυξήσει και την προσοχή των υπευθύνων χάραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.