Προς ιστορικό υψηλό ρεκόρ οδεύουν εφέτος οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες επέδειξαν μία εξαιρετική ανθεκτικότητα κατά την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας. Την επισήμανση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στο ετήσιο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτείται αλλά και στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Όπως είπε, προτού λήξει το 2021 φαίνεται πώς πάμε σε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η πολύ καλή δουλειά του κ. Μητσοτάκη, που έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και πρόσθεσε ότι υλοποιείται το όραμα του πρωθυπουργού, που είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας, η Ελλάδα, της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα των εξαγωγών, η Ελλάδα των επιχειρήσεων που δεν στηρίζονται στο κράτος, αλλά καταφέρνουν να βγαίνουν έξω και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων καταναλωτών.
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας υπογράμμισε ότι «είμαστε υπερήφανοι βλέποντας κάθε μήνα τον δείκτη PMI να πηγαίνει καλύτερα σε μία τόσο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά».
Τέλος, υπογράμμισε ότι τα πρωτόγνωρα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την κρίση της πανδημίας, δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικά αν δεν υπήρχε η άψογη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η πρωτοφανής δοκιμασία, αυτή της πανδημίας, ανέδειξε την ανάγκη θωράκισης των οικονομιών παγκοσμίως υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εξωστρέφεια.
Όπως είπε, το εξωτερικό εμπόριο μπορεί να καταστεί όχημα όχι μόνο υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης αλλά και δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης. Στην Ελλάδα μετά από σχεδόν δύο χρόνια σκληρής μάχης με την πανδημία και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, η χώρα μας βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο μετάβασης σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, πρόσθεσε σημειώνοντας τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους λόγω της πανδημίας. «Ως κυβέρνηση ‘εχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις συντονισμένα» είπε και έκανε αναφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ξεπέρασαν τα 40 δις. ευρώ.
Καταφέραμε έτσι να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα των εξαγωγών το 2020 και την εκτόξευσή τους φέτος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.»
Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν την ελληνική οικονομία και ενισχύουν την εξωστρέφεια, όπως για παράδειγμα οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, ο εμπλουτισμός του νομικού πλαισίου παροχής κινήτρων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ήδη πολλοί διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν δώσει σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Η πανδημία κλόνισε τον πλανήτη ανατρέποντας δεδομένα δεκαετιών. Η ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα αναδείχθηκαν σε κυρίαρχες έννοιες πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας , συμπληρώνοντας ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και προχωράμε στην βέλτιστη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου μαζί με τις στοχευμένες πολιτικές θα οδηγήσουν σε έναν νέο παραγωγικό μοντέλο ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας.
Στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι δεν ήταν μόνο η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας, που κόστισε άνω των 40 δις ευρώ για μέτρα στήριξης και ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και το θέμα της Τουρκίας, το μεταναστευτικό και η κρίση με τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές εξαγωγές λειτούργησαν και λειτουργούν ως φάρος για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανθεκτικότητα του επέδειξαν την προηγούμενη χρονιά αλλά και στο ιστορικό ρεκόρ που οδεύουν για το 2021.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή στηρίζει την εξωστρέφεια με έργα και όχι μόνο λόγια πρόσθεσε και αναφέρθηκε τόσο στα ευρύτερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας όσο και στα ειδικότερα μέτρα για τους εξαγωγείς. Όπως είπε, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις η μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και τόνισε ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούν να έχουν είναι ο περιορισμός της άτυπης οικονομίας.
Τέλος, σημείωσε τα στοχευμένα μέτρα στα οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών όπως για παράδειγμα:
-η μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στις επιστροφές του ΦΠΑ
-η ειδική μεταχείριση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα δάνεια μπορούν να είναι μέχρι 15 ετών και με πολύ χαμηλό επιτόκιο- θα ξεκινά από το 0,35%- ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση, όπως για πχ από τον αναπτυξιακό νόμο
– η δυνατότητα ένα ποσό να μπορεί καλύψει κεφάλαιο κίνησης και δαπάνες μάρκετινγκ
-κίνητρα στις ΜμΕ επιχειρήσεις
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τις πρωτόγνωρες προκλήσεις και τις αντιξοότητες οι εξαγωγές είχαν άνοδο.
Οι εξαγωγές, ο ρόλος των οποίων στην οικονομία είναι σημαντική- αυξήθηκαν. Στα στοιχεία του εννεαμήνου έχουμε μία άνοδο της τάξης του 28%. 28 δις. ευρώ έναντι 22 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σε αυτήν την πορεία συνετέλεσε και Πολιτεία, που προχώρησε σε μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των ΜΜΕ. Η κ. Σακελλαρίδη αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και της περαιτέρω ενίσχυσης του κλάδου.
Εκανε λόγο για ανακατάταξη των εξαγωγών σημειώνοντας ότι ο οδικός χάρτης των εξαγωγών έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα. Με τη Γαλλία να περνά στην πρώτη τετράδα, την Τουρκία να αναβαθμίζεται σε Νο5 πελάτη της χώρας ενώ ανέβηκαν οι ΗΠΑ, η Ρουμανία και μια θεαματική αύξηση του Λιβάνου, που μπήκε στην πρώτη δεκάδα.