Ανοδικά αντιδρά η Wall Street

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, αντιδρώντας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να αντλούν αισιοδοξία από το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας με οδηγό τη μετάλλαξη όμικρον.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι η Γερουσία θα πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο ψηφοφορία για το σχέδιο των $2 τρισ. του προέδρου Μπάιντεν για ένα πακέτο επενδύσεων με στόχο την δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας, παρά τις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Μάντσιν και ο Μπάιντεν μίλησαν ξανά την Κυριακή, κάτι που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για νέες συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 258,09 μονάδες ή 0,74% στις 35.190,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 28,12 μονάδες ή 0,62% στις 4.596,03 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 93,23 μονάδες ή 0,63% στις 15.075,64 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και οκτώ με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Nike με κέρδη 9,57 δολ. ή σε ποσοστό 6,10% στα 166,55 δολ. και ακολουθούν Boeing στα 194,56 δολ. με κέρδη 3,23% και American Express στα 159,12 δολ. με άνοδο 2,07%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Merck & Co. (-1,75%), Home Depot (-0,62%) και Johnson & Johnson (-0,62%).

Η ανοδική αντίδραση των δεικτών σήμερα ακολουθεί ένα μπαράζ πιέσεων τις προηγούμενες ημέρες, με τον S&P 500 να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τη Δευτέρα εν μέσω των φόβων που έχει δημιουργήσει η ραγδαία εξάπλωση της όμικρον σε δεκάδες χώρες.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης στην οικονομική ανάκαμψη, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα σχέδια της για την αντιμετώπιση του τελευταίου κύματος της πανδημίας με τη δωρεάν διανομή 500 εκατ. διαγνωστικών τεστ, ενώ την ίδια στιγμή ομάδες παροχής έκτακτης βοήθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αναπτυχθούν σε έξι πολιτείες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κυβέρνηση αναμένεται να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό για να στηρίξει τα νοσοκομεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμα του σήμερα θα καλέσει τους Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν, προειδοποιώντας και πάλι τους ανεμβολίαστους για τους κινδύνους από την επέλαση του τελευταίου κύματος της πανδημίας.