Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινείται η Wall Street με το sell-off στον τεχνολογικό κλάδο να παρασύρει σε αρνητικό έδαφος και τους τρεις κύριους δείκτες. Οι επενδυτές για δεύτερη ημέρα μένουν μακριά από τις «Big Tech» και κινούνται προς πιο ευαίσθητους οικονομικά κλάδους, αφού ανησυχούν πως η αύξηση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος που προανήγγειλε η Fed θα επηρεάσει ορισμένα από τα βαριά χαρτιά που έχουν υπεραποδώσει μες στο 2021.
Ο Nasdaq προέρχεται από το χθεσινό χαμηλό 11 εβδομάδων που οι αναλυτές αποδίδουν στην πιο «επιθετική» στάση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αποφασίζοντας να επιταχύνει το tapering και να προγραμματίσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, με τις μετοχέςτου τεχνολογικού κλάδου να είναι πιο ευάλωτες στις αλλαγές των επιιτοκίων.
Ωστόσο, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας δημιούργησαν ένα μεικτό κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τον πληθωρισμό έναντι της νομισματικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), και ανακοίνωσε επίσημα ότι θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022. Παράλληλα, όμως, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μια κίνηση-έκπληξη, αφού αποφάσισε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,25%, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία. Παράλληλα, αυξήσεις των επιτοκίων ανακοίνωσαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Νορβηγίας και του Μεξικό.
«Βλέπουμε τον κίνδυνο μιας βουτιάς των ομολόγων. Αυτό είναι θετικό για τις μετοχές αξίας σε σύγκριση με τις μετοχές ανάπτυξης», δήλωσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων της Amundi.
Οι μετοχές των Nvidia, Apple, Microsoft, Amazon και Tesla κατέγραψαν απώλειες από 2,6% έως 6,8%, πλήττοντας τόσο τον Nasdaq όσο και τον S&P 500.
Στην αγορά των ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 1,427%, ενώ το δολάριο χάνει 0,5% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει κατά 1,4% στις 35.420 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 1% στις 4.620 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,76% στις 15.064 μονάδες.
Και οι τρεις δείκτες κινούνται σε αρνητικό έδαφος στην εβδομάδα με τον Nasdaq να είναι ο μεγάλος χαμένος, αφού καταγράφει βουτιά της τάξης του 4%. Dow και S&P 500 χάνουν άνω του 1%.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, μόλις 2 (IBM και Merck) κινούνται με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπες 28 με αρνητικό. Tις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Goldman Sachs (-3,62%), American Express (-3,31%), Visa (-2,93%) και Johnson&Johnson (-2,91%).
Πολλές τεχνολογικές μετοχές Μegacap διαπραγματεύονται στο «κόκκινο».
Η Amazon και η Microsoft χάνουν από 1%, ενώ η Alphabet και η Meta Platforms υποχωρούν άνω του 1% έκαστη. Σε εβδομαδιαία βάση η Microsoft χάνει πάνω από 6% και η Apple υποχωρεί κατα 5%.