Πρόσθετο εισόδημα ύψους 80 δισ. ευρώ για τα ελληνικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα μπορούσε να δημιουργηθεί σωρευτικά μέχρι το 2030, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που σχετίζονται με την προσέλκυση και χρηματοδότηση επενδύσεων και την εισροή κοινοτικών κονδυλιών στην Ελλάδα, αλλά και με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Αναλυτικότερα, κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο κ.Λεκκός, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη φάση δεν είναι συγκυριακή και προέβλεψε ότι στα επόμενα χρόνια το ΑΕΠ μπορεί να μεγεθύνεται μεσοσταθμικά κατά 3,5% κατ’ έτος. Υποστήριξε, επίσης, ότι την περίοδο 2021 – 2027 υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις 260 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές, που υποβοηθώνται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορούν να φέρουν το πρόσθετο εισόδημα των 80 δισ., εξήγησε. Πρόσθεσε ότι, ως προς τις επενδύσεις, θεωρεί την εξέλιξη αυτή εφικτή, δεδομένου ότι το 1990-1999 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 269 δισ. ευρώ, κατά τη «χρυσή» περίοδο 2000-2008 περί τα 400 δισ. και το δύσκολο χρονικό διάστημα 2009-2020 περίπου 280 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η ανώτερη γενική διευθύντρια εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς, Ελένη Βρεττού, επισήμανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι οι εκταμιεύσεις δανείων της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021 θα κλείσουν πάνω από το στόχο των 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. κατευθύνθηκαν ήδη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήθηκαν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΤΕΠΙΧ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας), η Πειραιώς διέθεσε 625 εκατ. ευρώ.
Όπως εκτίμησε η κ. Βρεττού, η επίπτωση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, φαίνεται να είναι ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη, κάτι που –όπως είπε-οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης που υιοθέτησαν τα επιτελεία των Τραπεζών και του κράτους, αναζητώντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους αντιμετώπισης της κατάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, από την Τράπεζα Πειραιώς παρασχέθηκαν σε 1.300 πελάτες moratoria συνολικού υπολοίπου χρηματοδοτήσεων 1,2 δισ. ευρώ, τόσο στον κλάδο Φιλοξενίας και εστίασης (HORECA) μέχρι 31/12/21, όσο για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, αρχικά μέχρι 31/12/20 και μετά μέχρι 31/3/21 σύμφωνα, πλέον, με συστημική οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, επιδοτήθηκαν οι τόκοι δανείων 1.800 πιστούχων, συνολικού ποσού τόκων 60 εκατ. ευρώ (από 1/4/20 έως και 31/8/20).
Η κ. Βρεττού, σημείωσε, ότι στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι επιχειρήσεις – πελάτες της να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να επενδύουν, να ευημερούν και να εξελίσσονται. Μάλιστα, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο αναπτυξιακό νόμο και υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις εξαγωγές, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τα logistics, τις κατασκευές, τις υποδομές.
Παράλληλα, επισήμανε, ενισχύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και προωθεί την κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του Environmental Sustainability Governance (ESG), της ευρωπαϊκής λογικής χρηματοδότησης, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο υπεύθυνος Βιώσιμης Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Δημήτρης Βερελής, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα μέχρι στιγμής δεδομένα του νέου αναπτυξιακού νόμου, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και προέβλεψε ότι από τις αρχές του 2022 οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα επενδυτικά τους πλάνα.
Στο χαιρετισμό του εκ μέρους του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο αντιπρόεδρος του φορέα, Παναγιώτης Χασάπης, αναφέρθηκε στην αξία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα και επικεντρώθηκε στον στόχο του ΣΕΒΕ οι εξαγωγές να αποτελούν το 2025 το 25% του ΑΕΠ της χώρας, από 18,5% που είναι σήμερα.