Στα βήματα που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και την οδήγησαν στην αλλαγή σελίδας με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, απαλλαγμένη από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με υψηλούς ρυθμούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της, Χρήστος Μεγάλου, στην Ειδική Έκδοση Business Review του Euro2day.gr με τους New York Times.
«Τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η έκδοση ομολόγου Tier I στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αποτελούν δύο σημαντικά ορόσημα για την αγορά και εμάς. Η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, και η υπερκάλυψη και των δύο προσφορών περισσότερο από 3 φορές η καθεμία, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την τράπεζα, τη στρατηγική της και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για μονοψήφιο δείκτη NPEs, υψηλή μονοψήφια απόδοση έναντι των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και ισχυρή κεφαλαιοποίηση, όπως ανακοινώθηκε στους μετόχους μας», αναφέρει ο Χρήστος Μεγάλου.
Όπως τονίζει, «αυτοί ήταν οι παράγοντες που κινητοποίησαν το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών και στις δύο συναλλαγές μας, μαζί με το αποδεδειγμένο track record της διοικητικής ομάδας της Πειραιώς να φέρνουμε τα αποτελέσματα που υποσχόμαστε.»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι «σε μόλις οκτώ μήνες έχουμε καλύψει πάνω από το 90% του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας. Μάλιστα, με το σχέδιο μείωσης των NPEs πετύχαμε ένα ρεκόρ τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων ύψους 16,4 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες». Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας διαμορφώνεται σήμερα πάνω από το 16% και τα NPEs οδεύουν προς μονοψήφιο ποσοστό.
Όπως τονίζει ο κ. Μεγάλου την ίδια στιγμή η Τράπεζα δεν σταμάτησε να δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση της οικονομίας, χορηγώντας στη διετία νέα δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ.
Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία, επισήμανε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε επενδυτικό πόλο. «Καταγράφεται σημαντική επενδυτική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. To τελευταίο δωδεκάμηνο, έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ, οι οποίες αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για ελληνικά assets, ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, στη φαρμακοβιομηχανία, τους τομείς τροφίμων – ποτών και φιλοξενίας, όπως επίσης στον χρηματοοικονομικό τομέα και τις ασφάλειες».
Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για την «πράσινη ανάπτυξη» και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.
«Έχουμε την ικανότητα, αλλά και την υποχρέωση να υποστηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές και να χρηματοδοτήσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση. Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς δραστηριότητας», αναφέρει.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης είναι κρίσιμη η ενεργός κεφαλαιαγορά και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται κίνητρα, τόσο για την προσέλκυση νέων εταιρειών απ' όλους τους κλάδους που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και για την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών που θα επενδύσουν. Εκτιμώ», προσθέτει, «ότι το 2022 η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα έχει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, χρηματοδοτώντας τις καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις και στηρίζοντας επενδύσεις που χρειάζονται για να υλοποιηθούν τα σχέδια του "Ελλάδα 2.0"», καταλήγει ο κ. Μεγάλου.