Η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2022 – Ζητά τρία δισ ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο

Με νέο 10ετές ομόλογο «κάνει ποδαρικό» στις αγορές η Ελλάδα για φέτος, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις έξι τράπεζες αναδόχους –  Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale – να τρέξουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, αύριο.

Οι καλύτερες επιδόσεις για το 2021 έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και το κλίμα κρίνεται ευνοϊκό για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές που είναι η πρώτη της χρονιάς, κατά την οποία ζητά κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι εκτιμήσεις φέρνουν πλέον το έλλειμμα κάτω του 7% για το 2021 και έτσι βελτιώνεται περαιτέρω η εικόνα στο χρέος – ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη πάνω από 7%.

Ως προς το 2022 πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι παραμένει ο στόχος του 1,4% του ΑΕΠ για πρωτογενές έλλειμμα και εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας ενώ για την ακρίβεια εκτίμησε ότι ο βασικός δείκτης είναι η πορεία του φυσικού αερίου.

Ο νέος τίτλος θα έχει λήξη τον Ιούνιο το 2032, με στόχο να αποτελεί η επίτευξη ενός επιτοκίου κάτω του 2%. Σημειώνεται πως το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021  έχει απόδοση 1,65% ενώ είχε εκδοθεί με ιστoρικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,807% ( στο 0,888% η απόδοση κατά το re-opening του Ιουνίου) και με κουπόνι 0,75%.

Η τακτική που ακολουθεί η χώρα

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με βάση τον προγραμματισμό του, ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί φέτος με στόχο την άντληση 12 δισ. ευρώ, ενώ κατά το 2ο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να προχωρήσει και στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου.

Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη χρηματοδότηση το 2022, θα εστιάσει στο να έχει συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ με ενεργητική διαχείριση, ενώ θα διαφυλαχτεί το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι (αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 37 δισ. ευρώ).

Με βάση τον προγραμματισμό, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ. Αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.), τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.), πρόωρες αποπληρωμές (όπως ΔΝΤ, διμερή δάνεια, και έντοκα ύψους 5,2 δισ.) και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.).

Η χρηματοδότηση πέραν από τα 12 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές θα προκύψει και από άλλες πηγές, όπως RFF, CEB, ύψους 4,2 δισ., επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) 1,3 δισ. ευρώ, έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 0,7 δισ. ευρώ, ενώ θα μειωθούν κατά 6,6 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι».