Η πραγματική αντιπαράθεση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ και υποστήριξε ότι είναι υπέρ της μείωσης του χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από την πρώτη του συνάντηση στο Eurogroup ο Λίντνερ είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ απέδειξαν την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Όμως τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα», είπε ο Λίντνερ. «Γι’ αυτό είμαι πολύ υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους».
Οι δημοσιονομικοί κανόνες στο τραπέζι των συζητήσεων
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να ανταποκριθούν στον ρόλο τους στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, συνέχισε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν ήδη πολλές εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Η Γερμανία είναι ανοιχτή να ακούσει όλες τις προτάσεις που αφορούν στη βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αλλά το Βερολίνο αναμένει ότι η πραγματική συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, την περιόδο που αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Λίντνερ.
Η Γερμανία θέλει να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και επίσης να χρησιμοποιήσει τη δική της προεδρία της στη G7 φέτος για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα και στον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε.
Το Βερολίνο είναι πρόθυμο να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του προβλήματος του δεσμού κράτους-κυρίαρχου, είπε, αναφερόμενος στην υψηλή συγκέντρωση ομολόγων ενός μεμονωμένου κράτους στους ισολογισμούς των τραπεζών της ίδιας χώρας.
«Φέτος το 2022 θα έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα αυτά τα ζητήματα: Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τραπεζική ένωση και δημοσιονομική-νομισματική σταθερότητα στο σύνολό τους» κατέληξε.