«Τσουνάμι ανατιμήσεων» σε βασικά αγαθά

Η «ακρίβεια πιέζει τους πάντες» και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ελιγμών ώστε να μην φθάσει στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν έχει περιθώρια παρέμβασης και το οργανωμένο λιανεμπόριο δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο τις ανατιμήσεις. Τα πρώτα «φουσκωμένα» τιμολόγια από τους προμηθευτές έχουν αρχίσει να φθάνουν στα σούπερ μάρκετ και τις άλλες μεγάλες αλυσίδες και θα πρέπει να περάσουν στον καταναλωτή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το μέσο εισόδημα του Έλληνα, όμως, είναι πετσοκομμένο και η αγοραστική του δύναμη μειωμένη δραματικά και όσο και να περιορίζει την κατανάλωση θα δει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό να πιέζεται ακόμη περισσότερο. Τα δε πιο αδύναμα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης και η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι νέες τιμές στο ράφι θα… τρομάξουν τους καταναλωτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση

Τα βασικά είδη διατροφής και νοικοκυριού θα πάρουν φωτιά σε ελάχιστο χρόνο καθώς πολλές κατηγορίες προϊόντων θα είναι αυξημένα από 5% έως 20%(!), σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, και θεωρείται βέβαιο ότι οι νέες τιμές στο ράφι θα… τρομάξουν τους καταναλωτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, από 15 Ιανουαρίου ανατιμήσεις θεωρούνται σίγουρες σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Μέσα από προωθητικές ενέργειες θα γίνει προσπάθεια να «σωθεί η παρτίδα»

Ενδιαφέρον έχει το πως μέσα από προωθητικές ενέργειες θα γίνει προσπάθεια να «σωθεί η παρτίδα», δηλαδή πως οι προμηθευτές θα αξιοποιήσουν τη «μάχη για το ράφι» για να εξασφαλίσουν υψηλές πωλήσεις αλλά και επάρκεια αγαθών στα νοικοκυριά που θα στραφούν ακόμη περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, στο κυνήγι των προσφορών.

«Μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ κυβέρνησης και λιανεμπορίου

Το θέμα των ανατιμήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθάναση και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου με επικεφαλής και στελέχη των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας. Η κυβέρνηση δεν εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το «κλειδί» είναι οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και η μείωση του ΦΠΑ

Από την πλευρά του οργανωμένου λιανεμπορίου, που επίσης δεν εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για την συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ζητήθηκε στήριξη στο καυτό θέμα του ενεργειακού κόστους, τόσο για τα ίδια τα σούπερ μάρκετ, όσο και τους άλλους εμπλεκόμενους κλάδους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι έτσι κι αλλιώς αυξημένες τιμές στο ράφι.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να συνεχιστεί και ενδεχομένως να ενταθεί η χρηματοδότηση και τους επόμενους μήνες, πέραν του Ιανουαρίου, μιας και η ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξόδων λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.

Προκειμένου λοιπόν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις προμηθευτικές εταιρείες να συνεχίσουν την προσπάθεια, που γίνεται για να συγκρατηθούν οι τιμές στα προϊόντα θα πρέπει να ενισχυθούν όσο η κατάσταση με την ενέργεια διεθνώς δεν αποκλιμακώνεται, με όλες τις εκτιμήσεις να θεωρούν χαμένο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στον αντίποδα μετά τη χθεσινή αμηχανία η κυβέρνηση «ρίχνει στο τραπέζι» τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων για την «αναχαίτιση» της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: 

«Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας.

Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του… Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε, για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας».

   Σημειώνεται ότι στις 13 Ιανουαρίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου 2021 και εκεί θα υπάρχει ένα σχετικά σαφές στίγμα για την πορεία των τιμών.

   Μέτρα στήριξης

Αναφορά έκανε ο υπουργός και στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα στήριξης ανάλογα με το διάστημα που οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την απαγόρευση της μουσικής και από το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για να αποφασίσει αν θα αρθούν τα μέτρα που θέτουν περιορισμούς στις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα είπε: «είχαμε μια σύσκεψη για τα μέτρα.

Θα έχουμε σε δύο μέρες πάλι αφού δούμε την επιδημιολογική κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της απαγόρευσης της μουσικής και του ωραρίου με την λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή την 16η Ιανουαρίου. Αν αυτό θα είναι εφικτό ή αν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι κάτι που θα ξέρουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τις επόμενες δύο ημέρες. Αναλόγως της απόφασης που θα λάβουμε για αυτό το μέτρο, θα εξαρτηθούν μετά και τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις».