Καπέλο στο ψωμί – Στο στόχαστρο οι κερδοσκόποι

Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος

Το ψωμί – ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις που έρχονται από τα στελέχη εταιρειών αρτοποιημάτων καθώς και αρτοποιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα οποία ήρθε σε επαφή η «Ζούγκλα».

Ωστόσο, ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της αγοράς μας έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος. Κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι οι τιμές των 50 και 60 λεπτών για κάθε φρατζόλα που συναντούσαμε κατά το παρελθόν στους φούρνους της γειτονιάς έχουν εξαφανιστεί από την αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την πρώτη ενεργειακή κρίση. 

Αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μία φρατζόλα ψωμί από 0,70 έως και 1 ευρώ. Πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, βέβαια σημείωσε ότι το αν θα αυξηθεί και πόσο θα αυξηθεί θα εξαρτηθεί από τον κάθε αρτοποιό ξεχωριστά, γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες δυνατότητες να απορροφήσουν το κόστος.

Σε ερώτηση για την αύξηση και των υπόλοιπων πρώτων υλών, καθώς και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι η για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση, η οποία επιδοτεί σχεδόν το 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής και είναι μία ενεργειακή ανάσα, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν φτάνει.

Έχουμε αύξηση περίπου 70% στο αλεύρι και σημαντικές ανατιμήσεις στις υπόλοιπες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του άρτου. Αυξήσεις καταγράφονται ακόμα και στα υλικά συσκευασίας που δεν φαίνεται. Έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα χάρτινα φύλλα που τυλίγουμε το ψωμί, αλλά και στις χαρτοσακούλες. Για να καταλάβετε, κάθε μέρα παραλαμβάνουμε προϊόντα που χρειάζονται για τη λειτουργία των καταστημάτων με αυξημένες τιμές, είπε ο κ. Μούσιος επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αδύνατον όλα αυτά να απορροφηθούν. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει μειωθεί ο τζίρος των αρτοποιείων κατά 20% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ και των Μάρτιο συνεχίστηκαν οι μειωμένες πωλήσεις, παρά τις προβλέψεις. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μούσος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρτοποιοί έχουν δύο λύσεις.

Η πρώτη είναι να μετακυλήσουν μέρος του επιπρόσθετου κόστους στην κατανάλωση και η δεύτερη να αναστείλουν για ένα – δύο μήνες τη λειτουργεία των καταστημάτων τους, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση. Στον ορίζοντα δεν διακρίνει λουκέτα γιατί όπως επισημαίνει τα αρτοποιεία είναι κατά κύριο λόγο οικογενειακές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Μύλων Αχαΐας, κ. Μπίτας δήλωσε ότι το κόστος των σιτηρών έχουν αυξηθεί κατά 30,35 και 40% ανάλογα με τον κωδικό μέσα στον τελευταίο μήνα. Τα μαλακά τα σιτηρά που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος κατά 80% είναι εισαγωγής και ένα 20% είναι ελληνικά. Τα σκληρά σιτηρά είναι 100% ελληνικά.

Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα και τις μεταφορές οι τιμές αυξάνονται σταδιακά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, εάν απευθυνόμασταν σαν αρτοποιείο στους Μύλους Αχαΐας για την αγορά μαλακού άλευρου, αν η μέση τιμή κατά το παρελθόν ήταν στα 50 λεπτά ανά κιλό τώρα αυτή έχει αυξηθεί στα 70 λεπτά πλέον ΦΠΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια να περνάνε πολύ δύσκολα οι αρτοποιοί υποστήριξε ο κ. Μπίτας.

Σε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους του χώρου της παραγωγής αλεύρων ενημερωθήκαμε ότι τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, εκτός από το αυξημένο κόστος των μεταφορικών και του πολέμου στην Ουκρανία, σημαντικό κεφάλαιο παίζει και η αισχοκέρδεια. Σύμφωνα με αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένοι μεσάζοντες στην Ελλάδα που καθορίζουν την τιμή των σιτηρών στην Ελλάδα. Κάτι ανάλογο είχαμε διαπιστώσει και σε προηγούμενο πρωτοσέλιδο, στο οποίο είχαμε αναφερθεί στις τιμές του καλαμποκιού και των ζωοτροφών.