Ο πληθωριστικός εφιάλτης δεν έχει τέλος. Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την εξέλιξη των τιμών επιτείνουν τις ανησυχίες, ενώ οι εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Σήμερα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στις χώρες -μέλη του αυξήθηκε στο 7,2% τον Ιανουάριο του 2022, από 6,6% τον Δεκέμβριο του 2021 και μόλις 1,6% τον Ιανουάριο του 2021, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 1991.
Αυτή η αύξηση αντανακλά εν μέρει μια άλλη απότομη άνοδο στον πληθωρισμό στην Τουρκία. Εξαιρουμένης της Τουρκίας, ο πληθωρισμός στην περιοχή του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 5,8%, μετά από 5,5% τον Δεκέμβριο του 2021.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή των G20 αυξήθηκε επίσης τον Ιανουάριο του 2022, φθάνοντας στο 6,5% σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο του 2021.
Ενώ οι τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν σημαντικά στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, οι τιμές της ενέργειας και σε μικρότερο βαθμό οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να ενισχύουν τον πληθωρισμό σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 5,1%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1992, μετά από 4,7% τον Δεκέμβριο του 2021.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στις περισσότερες οικονομίες της G7, εκτός από τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Οι πιο σημαντικές αυξήσεις μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 καταγράφηκαν στην Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά με αυξήσεις κατά 0,9, 0,5 και 0,3 ποσοστιαία μονάδα αντίστοιχα.
Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του συνολικού πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στον συνολικό πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της G7, κυμαινόμενες από 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο έως 3,2 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία, όπου ήταν ο κύριος συντελεστής του συνολικού πληθωρισμού.
Οι συνεισφορές του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων παρέμειναν περιορισμένες, κυμαινόμενες από 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στη Γαλλία έως 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στον Καναδά.
Στη Γερμανία, η μείωση του πληθωρισμού εξηγείται από το τέλος προσωρινών παραγόντων, όπως η μείωση του ΦΠΑ και η απότομη πτώση των τιμών των προϊόντων ορυκτελαίων το 2020, η οποία είχε ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό το 2021.
Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός των νωπών τροφίμων και επιλεγμένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών και συντήρησης και του πολιτισμού και της αναψυχής, επιβραδύνθηκε σημαντικά.