Παίρνουν την ανιούσα οι τιμές των τροφίμων στην Κεντρική Ασία

Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, που εξαρτώνται κατά πολύ από τις ρωσικές εισαγωγές, παρακολουθούν με ανησυχία τις «αγορές πανικού» των τροφίμων, οι τιμές των οποίων αυξάνονται αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές ζάχαρης και δημητριακών.

Οι πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας είδαν ήδη τα νομίσματά τους να καταρρέουν, ακολουθώντας το ρούβλι, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στο Καζακστάν, το τελευταίο «σύμπτωμα» αυτής της κολλητικής κρίσης είναι η κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση ζάχαρης: στο Αλμάτι, την πλουσιότερη πόλη της χώρας, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το Σάββατο κόσμο να συρρέει σε ένα σουπερμάρκετ της μεγαλύτερης αλυσίδας, της Magnum. Οι πελάτες έβγαιναν κουβαλώντας πεντόκιλες συσκευασίες ζάχαρης.

Ο Ντμίτρι Σίσκιν, ένας εκπρόσωπος της αλυσίδας, είπε την Τετάρτη ότι τα σουπερμάρκετ δεν διαθέτουν πλέον αποθέματα ζάχαρης και αναζητούν νέους προμηθευτές.

Στα μικρότερα καταστήματα η τιμή της ζάχαρης σχεδόν διπλασιάστηκε. Ο Σίσκιν εκτιμά ότι η τιμή θα πέσει σημαντικά όταν τα Magnum θα διαθέτουν και πάλι το προϊόν. «Συνήθως, έχουμε αποθέματα ζάχαρης για μία εβδομάδα, όμως τώρα εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες», σχολίασε.

«Απόλυτο ρεκόρ»

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ προειδοποίησε την Τετάρτη, σε διάγγελμά του προς το έθνος, ότι οι τιμές των τροφίμων μπορεί να φτάσουν σε «απόλυτο ρεκόρ» λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και τόνισε ότι είναι σημαντική η φετινή σπορά, για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, τα αποθέματα ζάχαρης στα σουπερμάρκετ μειώνονται. Οι συσκευασίες του ενός κιλού πωλούνται κατά 50% ακριβότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μια πωλήτρια, σε μια αγορά στα προάστια του Μπισκέκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει αποθέματα ζάχαρης και βουτύρου αλλά δεν τα πουλάει, καθώς περιμένει να ανέβει κι άλλο η τιμή.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μπούμπεκ Ατζικέγιεφ είπε την Τρίτη ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα αλευριού, ζάχαρης και μαγειρικών ελαίων και ότι η κερδοσκοπία «θα παταχθεί».

Στην Τασκένδη και την Ντουσαμπέ, τις πρωτεύουσες του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 33% και 15% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου. Αντιθέτως στην Ασκαμπάντ, την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, μιας από τις πιο απολυταρχικές χώρες στον κόσμο, η τιμή παρέμεινε σταθερή.

Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας βίωσαν πέρσι τη χειρότερη ξηρασία από την εποχή της ανεξαρτητοποίησής τους, πριν από τρεις δεκαετίες. Οι σοδειές ήταν φτωχές και πολλά ζώα πέθαναν.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται προσωρινή η εξαγωγή σιτηρών και ζάχαρης στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, στην οποία είναι μέλη πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: η Ρωσία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Αρμενία και το Κιργιστάν. Η απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου και εκείνη που αφορά τη ζάχαρη μέχρι τις 31 Αυγούστου, με στόχο να προστατευτεί η ρωσική εσωτερική αγορά.