Πάνω από τα 111 δολάρια το πετρέλαιο

Πάνω και από τα 111 δολάρια εκτινάχτηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα καθώς οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας δεν φαίνονται προς το παρόν να προκαλούν αισιοδοξία, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΕ συζητά το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, ο εφοδιασμός από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες παραμένει σφιχτός, με αποτέλεσμα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας να προτείνει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να περιοριστεί η κατανάλωση πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν -πλέον του 1,2% της προηγούμενης Παρασκευής- κατά 3,44 δολάρια το βαρέλι ή 3,2%, στα 111,37 δολάρια στις 06.43 ώρα Ελλάδος.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI διαμορφώνονταν στα 108,24 δολάρια, αυξημένα κατά 3,54 δολάρια ή 3,4%, μετά και την άνοδο του 1,7% την Παρασκευή.

Η Mizuho Bank ανέφερε ότι δύο παράγοντες ωθούσαν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα: η παρατεταμένη αβεβαιότητα στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και οι ελπίδες ότι ο τελευταίος αντίκτυπος της Covid στην Κίνα θα μπορούσε να είναι μικρότερης έκτασης από τους αρχικούς φόβους.

Ο βασικός κόμβος του Shenzhen άνοιξε εν μέρει την Παρασκευή, καθώς πέντε περιφέρειες επετράπη να ξεκινήσουν ξανά τις εργασίες και να ξαναρχίσουν κανονικά οι μετακινήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στο μέτωπο του πολέμου, ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τη Μόσχα, πρόσθεσε, όμως, ότι «εάν αποτύχουν οποιεσδήποτε απόπειρες διαπραγμάτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η μάχη μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε «έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οδήγησε τις τιμές του αργού πετρελαίου να παρατείνουν την ανάκαμψή τους την Παρασκευή», επεσήμαναν σήμερα αναλυτές της ANZ Research.

Εν τω μεταξύ, η σφιχτή προσφορά συνέχισε να πυροδοτεί ανησυχία στις αγορές. O ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου του σε σύγκριση με τον στόχο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, με το έλλειμμα να ανέρχεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, και το ποσοστό συμμόρφωσης ανέρχεται στο 136%.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Μπάιντεν-ΕΕ, με την ΕΕ να εξετάζει την επιβολή εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο.