Σκληρό πόκερ με το φυσικό αέριο

«Σκληρό γεωπολιτικό πόκερ» μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης παίζεται από τα μεσάνυχτα με το φυσικό αέριο να βρίσκεται πάνω στο πράσινο τραπέζι, αλλά στο βάθος να αφορά τις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία πριν από 35 ημέρες.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει ξανά την ανιούσα καθώς εντείνεται η διαμάχη Δύσης – Ρωσίας, έπειτα από την απόφαση της Μόσχας να απαιτήσει οι πληρωμές των συμβολαίων να γίνονται πλέον σε ρούβλια.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου στο Άμστερνταμ (TTF) σημειώνει ισχυρή άνοδο 14,1% ή 13,7 ευρώ και κινείται στα 123,75 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στην περιοχή των 100 ευρώ.

Η Γερμανία ενεργοποιεί για πρώτη φορά από νωρίς το πρωί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης καλώντας τους καταναλωτές να κάνουν… οικονομία και η Ρωσία σπεύδει να αναδιπλωθεί προσωρινά δίδοντας παράταση  στο τελεσίγραφο που είχε δώσει για πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια, το οποίο, τυπικά, εκπνέει αύριο. «Δεν πρόκειται να απαιτήσουμε άμεση πληρωμή σε ρούβλια» λέει Ρώσος αξιοματούχος που διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σταδιακά, ώστε η προσαρμογή να είναι ομαλή.

Ωστόσο, η Μόσχα κάνει και νέα επιθετική κίνηση προειδοποιώντας ότι θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια. Βάζει δηλαδή πάνω στο τραπέζι εκτός του αερίου, το πετρέλαιο, τα μεταλλεύματα, τα λιπάσματα, τα σιτηρά, τον άνθρακα και γενικώς ότι εξάγει στις χώρες της Δύσης.

Η σύσκεψη στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου.

Στόχος, είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Ρούβλια εκτός από το αέριο και για σιτηρά ή μέταλλα

Σήμερα πάντως οι πιέσεις μετατράπηκαν σε απειλές καθώς ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

«Κάντε οικονομία» λέει τώρα το ΥΠΟΙΚ στη Γερμανία

«Έγκαιρη προειδοποίηση» ότι η χώρα μπορεί να οδεύει σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με την επάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου, εξέδωσε την Τετάρτη η Γερμανία, προσθέτοντας ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή διακοπή ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της Γερμανίας, η έγκαιρη προειδοποίηση είναι το πρώτο από τα τρία στάδια.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι προμήθειες προστατεύονται προς το παρόν και ότι η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις ροές προσφοράς με τους φορείς της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Τι προβλέπει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο

Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.

Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για φυσικό αέριο, ξεκαθαρίζει το Λονδίνο

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων της Ρωσίας θα μπορούσαν να τιμολογηθούν σε ρούβλια, με τη Γερμανία να ενεργοποιεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου που θα μπορούσε να φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σε περίπτωση που η αντιπαράθεση διαταράξει ή σταματήσει τον εφοδιασμό.

«Ο (υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων) Κουάζι Κβάρτενγκ, σε συνεργασία με τους ομολόγους του, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Η Κομισιόν θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση θα αφορά την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, μετά την ενεργοποίηση νωρίτερα σήμερα από το Βερολίνο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου σε περίπτωση διατάραξης ή διακοπής των ρωσικών εξαγωγών.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση. Φυσικά, θα συνεργασθούμε στενά με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε όλους να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ευρωπαΐος επίτροπος Κλιματικής Πολιτικής Φρανς Τίμερμανς.