Μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων του Χρήστου Σταϊκούρα, σειρά πήρε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Όπως τόνισε, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1, συνολικά δηλαδή για 4,2 εκατομμύρια παροχές ανεξαρτήτως εισοδήματος και παρόχου.
Η μέση ενίσχυση αυξάνεται από 40 ευρώ στα 72 ευρώ τον Απρίλιο, κατά 80%, ενώ το συνολικό ποσό επιδότησης για νοικοκυριά ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ.
Για τους πολίτες οι οποίοι στην περσινή δήλωση δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας αυτή θα δηλωθεί στην νέα δήλωση και θα τους δοθεί αναδρομικά η επιδότηση από τον Ιανουάριο.
Σε μη οικιακά τιμολόγια, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η επιδότηση αυξάνεται στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα. Για όλα τα αρτοποιεία θα υπάρξει ενίσχυση με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και αφορά 550.000 καταναλωτές
Συνεχίζεται επίσης η επιδότηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.
Αναλυτικότερα:
Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.
Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.
Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.
Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό κόστος της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 636 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.
Τα μέτρα για τους αγρότες
Ακολούθως το λόγο πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος επισήμανε:
«Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ και τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης των αγροτών.
Υπενθυμίζεται ότι τα κάτωθι μέτρα έχουν ληφθεί για τον πρωτογενή τομέα και τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων, με συνολικό κόστος 200 εκατ. ευρώ για το 2022:
• Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
• Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.
• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Κόστος: 20 εκατ. ευρώ κατ’έτος.
• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος: 15 εκατ. ευρώ κατ’έτος.
• Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
• Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
• Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ».