Ισχνές οι εμπορικές σχέσεις με την Ιορδανία

H ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ιορδανία και η αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά, η ενέργεια και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης «Discover Jordan», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒΕ και την Enterprise Greece, με τη χορηγία της Eurobank και την υποστήριξη της ελληνικής Πρεσβείας στην Ιορδανία και της ιορδανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η αγορά της Ιορδανίας για τη χώρα μας. Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι πολύ υψηλότερος από τα πρότυπα της περιοχής, που ευνοείται από τη σημαντική παραγωγή φωσφορικών αλάτων και ποτάσας και από τον καλά ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα. Επιπλέον, το κόστος απασχόλησης είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες της ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και το Ιράν.

Η Ιορδανία έχει αναπτύξει εξαιρετικές περιφερειακές και διεθνείς συνδέσεις, οι οποίες διευκολύνουν τις εμπορικές ροές. Το καθεστώς ανοιχτού εμπορίου και οι πολυάριθμες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που έχει υπογράψει, καθιστούν τη χώρα ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο. Επίσης, λόγω των συνεχών επενδύσεων σε ΑΠΕ, η Ιορδανία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Τέλος, η δημοσιονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις είναι σχετικά χαμηλή και η τοπική φορολόγηση δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με το συνολικό εμπόριο να κυμαίνεται στα 69 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα ελληνικά προϊόντα, από τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, είναι δημοφιλή και εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στην ιορδανική αγορά. Οι εισαγωγές από την Ιορδανία ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 51%, σε σχέση με το 2020 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χαλκό, αλάτι, τσιμέντο, αλουμίνιο, μηχανήματα και λέβητες, πλαστικά και λιπάσματα.

Οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιορδανία ανήλθαν στα 40 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2020. Οι κύριες εξαγωγές μας στην Ιορδανία αφορούν τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ορυκτά, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα καλλυντικά και τα πλαστικά. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από πολλούς ομιλητές, ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρει μια ελληνική εταιρεία να εισέλθει στην αγορά της Ιορδανίας, είναι μέσω τοπικών συνεργατών και αντιπρόσωπων υψηλής ποιότητας και φερεγγυότητας. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, όπου είναι εφικτή η ίδρυση από Έλληνες επιχειρηματίες, μιας τοπικής εταιρείας, η οποία θα διευκολύνεται αρκετά από τους τοπικούς νόμους.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, τόνισε ότι «το διμερές εμπόριο με την Ιορδανία δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που όλοι θέλουμε. Όμως τα περιθώρια βελτίωσης είναι σημαντικά μιας και τα ελληνικά προϊόντα είναι δημοφιλή για την ποιότητα όσο και τις καλές τιμές τους. Είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι εμπορικές διμερείς σχέσεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Αντίστοιχα, από πλευράς ΕΒΕΑ, χαιρέτησε ο Δημήτρης Δημητρίου, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ και υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ιορδανία είναι η πιο παγκοσμιοποιημένη χώρα της περιοχής, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα και ανταγωνιστική οικονομία. Επίσης, τόνισε ότι το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων Ελλάδας – Ιορδανίας αποτυπώνεται στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλος αριθμός Ιορδανών είναι απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων, γεγονός το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην πολύ θετική εικόνα που έχουν οι Ιορδανοί για τη χώρα μας. Αναφορικά με το διμερές εμπόριο, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τον όγκο συνολικού εμπορίου να προσεγγίζει μόλις τα 70 εκατ. ευρώ το 2021, συνεπώς, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επενδυτικών ευκαιριών και σχέσεων, εστιάζοντας στον τραπεζικό τομέα, στις υπηρεσίες, στον τομέα του IT αλλά και στις start ups, που ως ΕΒΕΑ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, διαθέτοντας μία εξαιρετικά οργανωμένη δομή υποστήριξης start ups, τη Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ)».

Τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός των μεγάλων ευκαιριών, αφού οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ιορδανία αξίας μόλις 40 εκατ. ευρώ είναι ελάχιστες συγκρινόμενες με τις συνολικές εισαγωγές της Ιορδανίας ύψους 15 δισ. ευρώ. Τόνισε, δε, ότι η μετά Covid και μεταπολεμική κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία καταδεικνύει την ανάγκη για ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συνεργασιών και στρατηγικών συμμαχιών με χώρες φιλικές και με υψηλές προοπτικές όπως η Ιορδανία.

Την Enterprise Greece εκπροσώπησε o Γιώργος Φιλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, o οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Ιορδανία διατηρούν διαχρονικά, πολύ καλές διμερείς σχέσεις και αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προασπιζόμενες την ειρήνη, την ασφάλεια και το ελεύθερο εμπόριο στην περιοχή. Ειδικότερα, στη μετά Covid εποχή, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Κυρίως όμως, παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες επέκτασης των ελληνικών εξαγωγών σε διάφορους τομείς και η προοπτική σημαντικής αύξησης των ελληνικών επενδύσεων στην Ιορδανία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην εκδήλωση συμμετείχαν αλφαβητικά: η Ελένη Αλμπαντή (Exportgate, i-Services, Global Transaction Banking, Eurobank), η Ελευθερία Γαλαθιανάκη (πρέσβης της Ελλάδας στην Ιορδανία), ο Βασίλης Γράψας (Project Manager, Mytilineos S.A.), o Χρήστος Δεμερτζής (εμπορικός διευθυντής, HB Body Group), o Ashraf Khasawneh (επιτετραμμένος της πρεσβείας την Ιορδανίας στην Ελλάδα), η Μαρία Πασχαλίδου (αντιπρόεδρος, Grantex S.A.), η Βασιλική Σίμη (γραμματέας ΟΕΥ Γ', Β5 διεύθυνση Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με Χώρες Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής, Κόλπου, Ασίας, Ωκεανίας & Υποσαχάριας Αφρικής, υπουργείο Εξωτερικών) και ο Ahed Ali Sweidat (πρέσβης της Ιορδανίας στην Ελλάδα).