Συνάντηση με τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είχε χθες ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ «οφείλει να ξεφύγει από τα κυβερνητικά δεσμά και να ενημερώσει τα κόμματα, τη Βουλή, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες για τα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης, για το ποιοι κερδίζουν από αυτή και ποια είναι τα εργαλεία υπέρβασης και αντιμετώπισης της κρίσης».
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα και Ρένα Δούρου δήλωσαν ότι «δεν μπορεί να παραπέμπονται οι λύσεις για το τέλος Μαΐου ή για την Ευρώπη, ενώ οι τιμές στην Ελλάδα εδώ και οχτώ μήνες προκαλούν ηλεκτροσόκ και λουκέτα». Σημείωσαν ότι γνωρίζουν πως «υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες για την ακραία κρίση ακρίβειας που απειλεί την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και για το λόγο αυτό δεν χρεώνουμε όλες τις ευθύνες στις ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρχές».
Είπαν ότι ζήτησαν τη συνάντηση για να ενημερωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για «τα ελλείμματα στη ρύθμιση και στον έλεγχο της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη χονδρεμπορική τιμή και για τις προτάσεις της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών». Σημείωσαν ότι στα προβλήματα από τον «στρεβλό τρόπο» εφαρμογής του target model στην ελληνική αγορά ενέργειας προστέθηκαν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και τα «υπερκέρδη» των παραγωγών από φυσικό αέριο. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΡΑΕ να ενημερωθούν για το εάν η Αρχή έχει καταθέσει στοιχεία στην κυβέρνηση σχετικά με τα περιθώρια κέρδους κάθε μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και αν έχει εισηγηθεί την επιβολή έκτακτης εισφορά στα κέρδη που παράγονται μεσούσης της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, «κάτι που ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν διέψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιβεβαίωσε όμως ότι αυτά τα στοιχεία τηρούνται στη ΡΑΕ πολύ πριν την έκρηξη των τιμών και ότι έχουν τροποποιηθεί τα περιθώρια κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών μέσα στην κρίση».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν και πότε η ΡΑΕ θα καταθέσει τα επίσημα στοιχεία, «ο κ. Δαγούμας απάντησε ότι τα στοιχεία για τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών θα έχουν ποσοτικοποιηθεί και θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα στον μήνα Απρίλιο», αναφέροντας ότι «υπάρχει η βούληση να προσδιοριστεί το κέρδος αλλά η ΡΑΕ δεν είναι φορολογική αρχή και είναι άλλο πράγμα η πολιτική βούληση». Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίστηκε ότι «ήταν και είναι ευθύνη της Ρυθμιστικής Αρχής από το 2021 να έχουν επισημανθεί οι περιπτώσεις της αισχροκέρδειας και όχι να περιμένουμε στο τέλος Απριλίου, ενώ όλοι οι καταναλωτές έχουν πληρώσει υπέρογκους λογαριασμούς. Και ότι ήδη τα αποτελέσματα της ΔΕΗ αναγράφουν ρητά ότι διευρύνθηκε το περιθώριο κέρδους μέσα στο 2021, κάτι που είναι προκλητικό ενώ υπήρχε αυτή η έκρηξη τιμών».
Επιπλέον, ερωτηθείς εάν η λύση που προτείνουν Ισπανία και Πορτογαλία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, «απάντησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και ενημέρωσε πως η ΡΑΕ συζητά και έχει προτείνει ένα παρόμοιο σχήμα στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) που χρειάζεται όμως χρόνο».
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημέρωσαν την ΡΑΕ για το μέτρο υποχρεωτικότητας διμερών συμβολαίων που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες εν μέσω κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα η Ρουμανία. Οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ ενημέρωσαν «για τη σωρεία καταγγελιών και ερωτημάτων που λαμβάνουν από τους καταναλωτές σχετικά με τους λογαριασμούς που φτάνουν εσχάτως ακόμη και στον απίστευτο όγκο των 1.000 την εβδομάδα αυτό το διάστημα και ότι την ερχόμενη Δευτέρα η ΡΑΕ θα αρχίσει τις ακροάσεις των παρόχων σχετικά με το εάν τηρείται η διαφάνεια στους λογαριασμούς και η προσυμβατική υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τους καταναλωτές για αλλαγές στην τιμολόγηση». Είπαν επίσης ότι «το τρέχον κύμα καταγγελιών ουσιαστικά ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να αντικαταστήσει τη ρήτρα άνθρακα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της, κάτι το οποίο όμως δεν είχε ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή η οποία έχει εκφράσει και εγγράφως τη διαφωνία της». Ακόμη, είπαν ότι το προσωπικό της ΡΑΕ μειώθηκε κατά είκοσι ένα άτομα μέσα στο 2021 και ότι δεν προωθούνται από το ΥΠΕΝ τα αιτήματα της Αρχής για θέματα στελέχωσης και προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, από τη συζήτηση προέκυψε «ότι η ΡΑΕ δεν ήταν ενήμερη και δεν είχε εκφράσει γνώμη για την πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης, για την αντλησιοταμίευση, για τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, καθώς και ότι δεν έχει εκφέρει γνώμη για το αναμενόμενο νομοσχέδιο σχετικά με το δεύτερο στάδιο "απλοποίησης" της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ».
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι «όμως η αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπερκέρδη υπάρχουν εδώ και μήνες που οι καταναλωτές πληρώνουν, εδώ και πολλούς μήνες» και ότι «αν περιμένουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάιο ή τον Ιούνιο οι πολίτες δεν θα έχουν άλλες αντοχές και θα έχουν μπει λουκέτα στις επιχειρήσεις. Έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα εκτός της επιδότησης της ακρίβειας από την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό».
Ακόμη δήλωσαν ότι «αποτελεί υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κοινωνίας να διερευνήσει σε όλα τα επίπεδα αν υπάρχει αισχροκέρδεια» και γι' αυτό ζητούν τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι «για αυτό το λόγο ζητήσαμε και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έκρηξη στις τιμές ενέργειας και την αισχροκέρδεια στην αγορά παρουσία της ΡΑΕ». Τόνισε ότι επιβάλλεται να δοθούν στοιχεία για τα υπερκέρδη και το 2021 και το 2022, να εφαρμοστεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερκερδών, κυρίως των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και την επιστροφή τους στους καταναλωτές, όπως επίσης και να υπολογιστούν και να επιστραφούν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που προκύπτουν από την τιμή εκκαθάρισης αγοράς και από το 2021 και από τους πρώτους μήνες του 2022. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν για την άμεση μείωση των τιμών: Εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για να μην υπάρχει αισχροκέρδεια. Εφαρμογή ρύθμισης αντίστοιχης με την πρόταση της Ιβηρικής ώστε να μη συνεχίσουν τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Αλλαγή του μείγματος με σταθερή συμμετοχή της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό της τάξης του 20% αξιοποιώντας τις αδειοδοτημένες και σύμφωνες με τον κλιματικό προγραμματισμό μονάδες της ΔΕΗ, κάτι που απαιτεί ισχυρή προετοιμασία λιγνιτορυχείων, «όπου η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αδρανούν».