Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023 – Την Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023 για τα κράτη-μέλη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν προφανώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ερχόμενη Δευτέρα. Η μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα και  η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν αφήνουν περιθώρια για δημοσιονομική προσαρμογή, μείωση των ελλειμμάτων και καλύτερη διαχείριση του χρέους.

Αυτό αναφέρουν σε σημερινά τους δημοσιεύματα τόσο το πρακτορείο Reuters όσο και το Politico, επικαλούμενοι δηλώσεις ευρωπαΐων αξιωματούχων.

Για την Ελλάδα αποτελεί μια «πραγματική ανάσα» αφού το χρέος της χώρας μας «τρέχει» με πλέον του 200% σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν και θα είναι πραγματικά δύσκολο να επανέλθει σε υγιή οικονομικά μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι οι κανόνες, που επιδιώκουν να περιορίσουν τα ετήσια κρατικά ελλείμματα στο 3% και το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, ανεστάλησαν με την έναρξη της πανδημίας, ώστε οι χώρες να μην τιμωρούνται στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τόνωση των οικονομιών με επιπλέον δαπάνες.

Οι κανόνες αυτοί επρόκειτο να επανέλθουν το 2023, αλλά νέοι κίνδυνοι για την οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εκρηκτική άνοδος στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά και ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων αναγκάζουν την Επιτροπή να επαναξιολογήσει την αρχική της απόφαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι Επίτροποι συναντήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη , τελικά αποφάσισαν για παράταση ενός έτους, ενώ συμφώνησαν να διατηρήσουν τις υπερχρεωμένες χώρες υπό αυστηρότερη επιτήρηση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η πρόταση πηγαίνει πλέον στα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα θα αναφέρει ότι «οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 και για την απενεργοποίησή της από το 2024 πληρούνται.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Μάρτιο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι δεν θα εφαρμόσει το 2023 έναν από τους πιο αμφισβητούμενους κανόνες στο πλαίσιο που έχει ανασταλεί, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά το 1/20 της υπέρβασης άνω του 60% του ΑΕΠ.

Χώρες όπως η Ιταλία, με χρέος 160% του ΑΕΠ, ή η Ελλάδα με περισσότερο από 200%, απλά δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν.