Εξασθένηση των προσδοκιών ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών και τη ζήτηση και διεύρυνσης των αποθεμάτων καταγράφει το ΙΟΒΕ στο Δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία του Μαΐου.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8 (από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο), αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο (99,8 μον.), παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής μειώθηκαν οριακά στους 4,7 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 76,4% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική και στην παγκόσμια οικονομία κατά τους επόμενους μήνες, με τις παρεμβάσεις πολιτικής να μετριάζουν εν μέρει τις επιπτώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, σημειώθηκε ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 5,0% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Άνοδος 8,2% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,6% στην ΕΕ-27, ενώ συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 26,7% τον Φεβρουάριο (y-o-y), με αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,7 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.
Η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.