«Παγώνει» προσωρινά η συμφωνία εξαγοράς του Twitter, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ίλον Μασκ με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η συμφωνία αναστέλλεται προσωρινά εν αναμονή στοιχείων που θα υποστηρίζουν τον υπολογισμό ότι οι ψευδείς λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν πράγματι λιγότερο από το 5% των χρηστών.
Twitter deal temporarily on hold pending details supporting calculation that spam/fake accounts do indeed represent less than 5% of users
— Elon Musk (@elonmusk)
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει έρευνα για τους λόγους που ο Μασκ καθυστερούσε να ανακοινώσει επίσημα την εξαγορά ποσοστού της πλατφόρμας στις αρχές Απριλίου.
Όπως ανέφερε η Washington Post, ο Μασκ αποκάλυψε την αγορά μετοχικού πακέτου 9,2% του Twitter στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 4 Απριλίου, με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ημερών, ενώ είχε ξεπεραστεί το ποσοστό εξαγοράς μετοχικού πακέτου 5%, που είναι το όριο για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση της αγοράς μετοχών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ένας επενδυτής που έχει στην κατοχή του ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των μετοχών μιας εταιρίας, πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο και να το καταθέσει στη SEC εντός δέκα ημερών. Η κίνηση αυτή έχει τον χαρακτήρα έγκαιρης προειδοποίησης των υπόλοιπων μετόχων ότι ένας μεγάλος επενδυτής μπορεί να επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο της εταιρίας.
Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Tesla Inc δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού, που του απηύθυνε το Reuters.
Πέρα από την καθυστέρηση, η κατάθεση σχετικών εγγράφων που έκανε ο Μασκ στις 4 Απριλίου χαρακτηρίζει το μετοχικό μερίδιο του ως παθητικό. Με την κίνησή του αυτή δήλωνε προς την αρμόδια επιτροπή ότι δεν σχεδίαζε να εξαγοράσει το Twitter ούτε να επηρεάσει τη διοίκηση ή τη λειτουργία του ως επιχείρηση.
Ωστόσο την επόμενη ημέρα του προσφέρθηκε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter Inc, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε μία συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (41,84 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την εξαγορά της αναφερόμενης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μασκ έχει ένα μακρύ ιστορικό αψιμαχιών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Πρόσφατα ένας Αμερικανός δικαστής τον επέπληξε επειδή προσπάθησε να υπεκφύγει από έναν διακανονισμό με την ίδια επιτροπή, με την SEC να απαιτεί την εποπτεία από την ίδια των αναρτήσεων του Μασκ σχετικά με την Tesla στο Twitter.
Τον Απρίλιο, η συνδρομητική έκδοση για την τεχνολογία “Τhe Information” ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά για το αν ο Μασκ παραβίασε ένα νόμο που απαιτεί από τις εταιρίες, αλλά και τους επενδυτές να αναφέρουν συγκεκριμένες εξαγορές μεγάλων μετοχικών πακέτων στις αρμόδιες αρχές κατά των μονοπωλίων της αγοράς στις ΗΠΑ.