«Μιλούσαμε σήμερα στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις. Και προσπάθησα να αναλύσω την σχέση μικρών επιχειρήσεων με την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Το ότι στην Ελλάδα, λόγω της αυθαιρεσίας που υπάρχει από την Οθωμανική αυτοκρατορία και μετά ο κόσμος δεν είχε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και έτσι οι επιχειρήσεις μένανε στο επίπεδο φίλων και οικογένειας».
Αυτά τόνισε στην τοποθέτηση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Σ/Ν «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» και συνέχισε:
«Γιατί οι κανόνες αλλάζαν πάντα με βάση τις πελατειακές σχέσεις. Και ήταν δύσκολο να μεγαλώσει μια επιχείρηση γιατί όταν πήγαινες πέρα από την οικογένεια και τους φίλους τότε υπήρχε πρόβλημα εμπιστοσύνης. Γιατί χρειαζόσουν μέσον. Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Η χαμηλή παραγωγικότητα. Που είναι το κλειδί της ευημερίας, ή τουλάχιστον ήταν πριν το νεοφιλελευθερισμό που έσπασε τη σχέση παραγωγικότητας και μισθού.
Το ότι ο ανταγωνισμός είναι το κλειδί δεν προκύπτει από πουθενά. Ο ανταγωνισμός είναι ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα που προσπαθεί να συγκρατήσει τους μισθούς.
Η παραγωγικότητα εξαρτάται από την τεχνολογία, την οργάνωση της παραγωγής την ποιότητα του προϊόντος και όχι τόσο από το επίπεδο των μισθών.
Και θέλω να πάτε στις περιφέρειες σας και να εξηγήσετε στους ψηφοφόρους σας ότι η δυσκολία που έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς δεν οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς αλλά στην έλλειψη ολιστικής αντίληψης των πραγμάτων.
Αρνείστε να φτιάξετε μια στρατηγική. Για τις επιχειρήσεις, για το περιβάλλον, για τους συνεταιρισμούς.
Τη στρατηγική σας την αποκαλύψατε στον πτωχευτικό νόμο. Είναι μόνο η ρευστοποίηση. Δεν λάβατε υπόψη κλαδικές, περιβαλλοντικές, περιφερειακές, κοινωνικές διαστάσεις της ανάπτυξης.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για την παραγωγή ούτε για την κατανάλωση.
Είναι δυνατόν να κάνετε τέτοιο σχέδιο χωρίς να έχετε σχεδιασμό τι θέλουμε να παράγουμε, που θέλουμε να το παράγουμε, πως θέλουμε να το παράγουμε, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται σχεδιασμός αλλά αρκούν χιλιάδες ατομικές αποφάσεις. Αυτό μας οδήγησε στην κρίση.
Δεν λείπει από τους πολίτες η ολιστική προσέγγιση. Από εσάς λείπει».