Πάνω από 1.000 εταιρείες άνοιξαν Ρώσοι στη Σερβία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, Ρώσοι άνοιξαν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις στη Σερβία και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερες από 10 εταιρείες ξεκινούν εργασίες καθημερινά και αφορούν κυρίως τις νέες τεχνολογίες, όπως έγραψε χθες η ιστοσελίδα Serbian Monitor.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Μητρώου Επιχειρήσεων (APR), από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία–από τις 24 Φεβρουαρίου ως τις 31 Μαΐου–Ρώσοι άνοιξαν συνολικά 1.017 εταιρείες στη Σερβία.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, "δείχνουν ότι η ανάπτυξη λογισμικού έρχεται πρώτη, δεύτερο το χονδρεμπόριο και ακολουθούν οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες συμβούλων που αφορούν την πληροφορική (στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα)".

Την πέμπτη θέση μοιράζονται οι διαφημιστικές υπηρεσίες, τα εστιατόρια και οι κινητές μονάδες εστίασης.

«Νέες επιχειρήσεις, αλλά και οι πολιτικές συνθήκες και η αυξανόμενη πίεση επί της Σερβίας αναφορικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία έχουν πρόσφατα κάνει τους Ρώσους να επανεξετάσουν την εγκατάστασή τους στη Σερβία.

Ενώ η Σερβία υπήρξε ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τους Ρώσους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η άφιξη των οποίων προκάλεσε την έκρηξη των τιμών των ενοικίων, πρόσφατα έχουν σημειωθεί κάποιες αλλαγές. Φαίνεται ότι η Σερβία γίνεται τώρα ένας ενδιάμεσος σταθμός γι' αυτούς καθ' οδόν προς το Ντουμπάι», αναφέρεται.

«Σχεδόν όλοι οι κτηματομεσίτες λένε ότι το Ντουμπάι προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους Ρώσους και αποτελεί καλό προορισμό για τις επιχειρήσεις. Πολλοί φοβούνται τώρα την αυξανόμενη πολιτική πίεση στη Σερβία.

Υπάρχουν λιγότεροι Ρώσοι σήμερα που θέλουν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα στο Βελιγράδι για έξι μήνες. Οι περισσότεροι επιδιώκουν να νοικιάσουν για έναν ή δύο μήνες. Νωρίτερα, είχαμε περί τους 12 ρώσους πελάτες την εβδομάδα που αναζητούσαν ένα διαμέρισμα, τώρα έχουμε δύο το πολύ», είπε στην ιστοσελίδα ένας μεσίτης.