Η οικονομία της Ρωσία ενδεχομένως να χρειαστεί μια δεκαετία για να επιστρέψει στα επίπεδα προ της επιβολής των κυρώσεων του 2021, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Sberbank, καθώς οι οικονομικοί περιορισμοί έχουν αποκόψει την χώρα από το ήμισυ του εμπορίου της.
Οι δυτικές χώρες επέβαλαν στη Ρωσία οικονομικές κυρώσεις, τις πιο σκληρές που έχει αντιμετωπίσει στην σύγχρονη ιστορία της, αφότου η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δέχθηκαν ένα άμεσο πλήγμα και οι τιμές στα καταναλωτικά είδη εκτινάχθηκαν στα ύψη, αναγκάζοντας τις αρχές να εισαγάγουν ελέγχους κεφαλαίων (capital controls), να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο και να περιορίσουν τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία.
Ο Γκέρμαν Γκρεφ, η τράπεζα της οποίας ηγείται θεωρείται ως υποκατάστατο της ρωσικής οικονομίας, καθώς κατέχει την πλειοψηφία των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών δανείων, εκτίμησε την Παρασκευή ότι οι χώρες που έπληξαν τη Ρωσία με κυρώσεις αντιπροσώπευαν το 56% των εξαγωγών της και το 51% των εισαγωγών της.
«Αυτή είναι μια απειλή για το 15% του ΑΕΠ της χώρας, ο κύριος όγκος της οικονομίας δέχεται πυρά» δήλωσε ο Γκρεφ –ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών– στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Ως αποτέλεσμα –και αν δεν κάνουμε τίποτα– θα χρειαστούμε περίπου μια δεκαετία για να επιστρέψουμε στα επίπεδα της οικονομίας του 2021» δήλωσε ο Γκρεφ, τονίζοντας ότι χρειάζεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση της ρωσικής οικονομίας.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές τράπεζες έχουν περιορίσει ευρέως τις οικονομικές συναλλαγές με τις ξένες τράπεζες ενώ η Ρωσία δεν μπορεί να εισάγει εξοπλισμό και ανταλλακτικά που χρειάζεται για την αυτοκινητοβιομηχανία, τον ενεργειακό τομέα και την αεροπορική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον Γκρεφ, οι αποστολές εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά έξι φορές, ενώ οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές υπέστησαν επίσης συνέπειες, καθώς οι κυρώσεις δεν επιτρέπουν στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις προς την Δύση ενώ στα πλοία με ρωσική σημαία απαγορεύτηκε η είσοδος σε λιμάνια της ΕΕ.