Στο σημείο μηδέν η Βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους πέρα από κάθε λογική και πρόβλεψη προκαλεί σημαντική επιβάρυνση κατά 20%-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας, που πλέον δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει εάν δεν επιδοτηθεί και μάλιστα γενναία.

Η ελληνική βιομηχανία θεωρεί ότι βρίσκεται πλέον σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και την αναγκάζει είτε να λειτουργεί με ζημιές, απορροφώντας τις αυξήσεις, είτε να μετακυλίει το κόστος στα τελικά προϊόντα και να χάνει πελάτες.

Σημειώνεται ότι η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Στα μέτρα που ζητά η βιομηχανία είναι η δυνατότητα αυτοκατανάλωσης, δηλαδή να μπορεί να χρησιμοποιεί ενέργεια που παράγει από ΑΠΕ για να καλύψει τις ανάγκες της, κάτι που ήδη έγινε για τους παραχωρησιούχους για την ηλεκτροδότηση των οδικών έργων.

Επίσης, να γίνουν μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις δικτύου, να μειωθεί ο ΕΦΚ και το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων), το οποίο είχε αυξηθεί για τη βιομηχανία μέσης τάσης τον Οκτώβριο του 2020 για τη στήριξη του ΕΛΑΠΕ.