Μπορεί ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο να ισχυρίζεται ότι: «ο τουρισμός είναι η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας», αλλά ο συνάδελφος του Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δεν έχει την ίδια άποψη.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, τους οποίους καθησύχασε για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, την ένδεια κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του, αλλά και την πρόθεση του να κινηθεί αντίθετα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρώντας περιοχές από τη χρηματοδότηση.
Στην πρόταση που κατέθεσε, παρόντα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οπού αποφασίστηκε ότι τον Σεπτέμβρη θα δοθούν 150 εκατομμύρια για τον τουρισμό (!), σκέφτηκε να εξαιρέσει από τον νόμο τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Αντίπαρο.
Ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός έναν Αναπτυξιακό Νόμο που θα έχει προϋπολογισμό για τον Τουρισμό 150 εκατ. ευρώ για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Δηλαδή, 12 εκατ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Σε έναν τέτοιο Αναπτυξιακό Νόμο μπορούν να ενταχθούν, θεωρητικά, τέσσερα ή πέντε επενδυτικά σχέδια. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έκανε χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να αυξήσει τα διαθέσιμα κονδύλια. Αντί να αναζητά επιπλέον πόρους για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας σε καιρό κρίσης και τεράστιου πληθωρισμού, επικεντρώνει την ενέργειά του σε αποκλεισμούς περιοχών, ειδικά νησιωτικών, οι οποίες με βάσης τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς θα έπρεπε να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης.
Αντί να θέτει ως προτεραιότητα την απλοποίηση των διαδικασιών, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εξεύρεση πόρων, ο κ. Παπαθανάσης επιλέγει τον αποκλεισμό περιοχών, τον περιορισμό των κονδυλίων και των ενισχύσεων. Και αντί να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, δημιουργεί 13 καθεστώτα, που μέχρι να ενεργοποιηθούν στο σύνολό τους θα έχουν περάσει μέχρι και δύο χρόνια από τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο.