Φραγκογιάννης: Διαρκής η ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων διεθνώς

Να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους προσφέρονται πλέον στο…πιάτο, κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας από το βήμα ημερίδας που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός υπέδειξε σχετικά τις 669 δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2022 που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εστιάζει σε 47 χώρες στόχους, και κάλεσε τους επιχειρηματίες, να κάνουν πραγματικότητα το «όνειρο» της εγκατάστασης των προϊόντων τους στη παγκόσμια αγορά. 

Την ημερίδα, με θέμα «Τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στο πεδίο των διεθνών οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων», διοργάνωσαν από κοινού στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού και Ναυτιλίας (Π.Ο.Ε.Τ.Ν.) και η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Π.Ε.Θ). 

Αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι πρόκειται για έναν 200σέλιδο οδικό χάρτη, στον οποίο αποτυπώνεται το σύνολο των δράσεων οικονομικής εξωστρέφειας της Ελλάδας, ανά γεωγραφική περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης.

Σημειώνοντας ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας της Ελλάδας είναι λεπτομερειακό, κοστολογημένο και αναλυτικό, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι το Σχέδιο θέτει απτούς και μετρήσιμους στόχους για την οικονομική διπλωματία, προσαρμοσμένους στις ανάγκες μιας ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής, αποδεικνύει στην πράξη την επιτυχία του εγχειρήματος της άσκησης ολοκληρωμένης οικονομικής διπλωματίας από το υπουργείο Εξωτερικών, υλοποιεί το όραμα της κυβέρνησης για προάσπιση και ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων διεθνώς, καθώς και για προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε στοχευόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και καταγράφει την ενεργό παρουσία της χώρας μας σε πολυμερείς διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και εκθέσεις εγνωσμένου κύρους.

Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προάσπιση και διαρκή ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων διεθνώς, ο υφυπουργός τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται διαρκώς, και σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, «η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, της διασυνδεσιμότητας και της μεταφοράς δεδομένων».

Αναφερόμενος στα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη το 2021, στο συνολικό όγκο εξαγωγών ανά χώρα, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του 21,9%, έναντι του μέσου όρου του 11% για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ως προς τις επενδύσεις, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι για τα έτη 2021 και 2022 σημειώθηκε διψήφια άνοδος, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να καταγράφουν πέρυσι, αύξηση σε ποσοστό 72,3%. Σημείωσε δε, ότι το 2021 εγκρίθηκαν 43 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, 30 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 3,941 δισ. ευρώ, αυξήθηκε κατά 10% η βιομηχανική παραγωγή, ενισχύθηκε η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μέσω των προγραμμάτων δεύτερης ευκαιρίας και μειώθηκαν κατά 46% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με το 2019.

Μιλώντας για τα μέτρα αντιμετώπισης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα «ξεπερνούν τα αντίστοιχα στήριξης άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Χαρακτηριστικά έθεσε επί τάπητος τις επιδοτήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τις ενισχύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ ευάλωτων νοικοκυριών, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τις επιδοτήσεις καυσίμων και την αναδρομική επιδότηση 280 εκατ. ευρώ του 60% του αυξανόμενου κόστους ρεύματος, για λογαριασμούς που εκδόθηκαν την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μαϊο του 2022. Επιπλέον, όπως είπε, καθορίστηκε μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης diesel που χρησιμοποιείται στον γεωργικό τομέα και επιδοτήθηκε η τιμή πώλησης για τον Απρίλιο «με τις συνολικές ενισχύσεις και μειώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ εμπορίας, να ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ». Στα μέτρα που λαμβάνονται μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση κατά 90 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης για τα έτη 2021 και 2022 και η άνοδος κατά 80% της μέσης μηνιαίας ενίσχυσης στο ρεύμα για ένα νοικοκυριό.

Ο ίδιος υπενθύμισε την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας και λέγοντας ότι αυτή «σε όλους τους τομείς υπερβαίνει τον ευρωπαικό μέσο όρο», υπογράμμισε ότι ανήλθε σε 43,4 δισ. ευρώ σε όλους τους πληττόμενους κλάδους. Διευκρίνισε ότι η στήριξη συνδυάστηκε με συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οικονομική στήριξη 8,3 δισ. ευρώ μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και θέσπιση προγράμματος επιδότησης αποπληρωμής δανείων για τους πληγέντες από την πανδημία, καθώς και πρόγραμμα μείωσης ενοικίων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γα φέτος και το 2023, αναμένεται να είναι υψηλότερος έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε τις πολλαπλές κρίσεις με στόχο να λειάνει τις πληγές όλων των Ελλήνων πολιτών, και εστίασε στις ευκαιρίες που προοιωνίζουν για τη χώρα μας τα πλέον των 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Στο ίδιο πνεύμα και η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, κάλεσε τους επιχειρηματίες να «κοιτούν ψηλά και μακριά».   

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδας, Γιάννης Μανδρίνος, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια ολοένα και αυξάνει η ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την ίδρυση Ελληνοσυριακού Επιμελητηρίου στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ