Ηλιόπουλος: «Προκλητική» έξωση για χρέη 15.000 ευρώ, τη στιγμή που πρωθυπουργός και υπουργοί χρωστούν 12 εκατ.»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός πτωχευτικού κώδικα «χειρότερου» από αυτόν που πρότειναν οι δανειστές στα χρόνια του Μνημονίου, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Αναφερθείς στην υπόθεση έξωσης της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από το σπίτι της, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό, υπογράμμισε: «Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος, μία απόμαχος της δουλειάς να χάνει το σπίτι της για χρέη 15.000 ευρώ». «Αυτό πέρα από άδικο είναι εξοργιστικό, όταν συμβαίνει σε μια στιγμή που η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα να ψηφίσει έναν δικό της πτωχευτικό κώδικα και όταν η κυβέρνηση έχει ψηφίσει έναν πτωχευτικό, χειρότερο από αυτόν που πρότεινε το ΔΝΤ στα χρόνια του Μνημονίου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι δε διπλά προκλητικό, τη στιγμή που τα μέλη της κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό χρωστούν 12 εκατ. ευρώ σε δάνεια που κανείς δεν ξέρει πώς και αν εξυπηρετούνται, ενώ το κόμμα της ΝΔ χρωστά 350 εκατ. ευρώ στις τράπεζες», προσέθεσε.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 2 ενοικιαστές στη χώρα αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο. Ταυτόχρονα, τη στιγμή που στην ΕΕ ο μέσος όρος καθυστέρησης των λογαριασμών είναι στο 7%, στην Ελλάδα είναι στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται νέα χρέη που τροφοδοτούν νέα κόκκινα δάνεια», εξήγησε.

Ερωτηθείς για την έκβαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε πως «πρέπει να τελειώσουμε με το βολικό ψέμα ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη». «Η Τουρκία δυστυχώς, με το βασικό όπλο που λέμε κι εμείς ότι πρέπει να χρησιμοποιεί η χώρα, με τη διπλωματία, κερδίζει έδαφος. Με βάση τη συμφωνία που έκανε με Σουηδία και Φινλανδία, η Τουρκία θα έχει λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Θα έχει λόγο μια χώρα που δε σέβεται το διεθνές δίκαιο, μία χώρα που δε σέβεται κανένα κανόνα κράτους δικαίου: αυτή τη στιγμή δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο είναι στη φυλακή, πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν είναι στη φυλακή, ο επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, του HDP, του αριστερού κόμματος που φτάνει στο 12% μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, είναι στη φυλακή» εξήγησε και προσέθεσε: «Η Τουρκία έφυγε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με αναβαθμισμένο ρόλο. Έχουμε μία κυβέρνηση που στην εξωτερική πολιτική δεν έχει σοβαρή στρατηγική, απλά τρέχει πίσω από τα προβλήματα».

«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε κανέναν όρο σε αυτή τη διαδικασία, αντίθετα η Τουρκία κατάφερε να πάρει μια σημαντική συμφωνία. Εκτός κι αν θεωρούμε ότι το να έχει λόγο η Τουρκία στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, δεν μας ανησυχεί. Η κυβέρνηση είπε ότι δεν την ανησυχεί. Την Κύπρο, όμως, όπως έδειξαν δηλώσεις κυβερνητικών της στελεχών, την ανησυχεί», επισήμανε και σχολίασε:

«Με διπλωματία μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες. Με τη διπλωματία και τη Συμφωνία των Πρεσπών διώξαμε τα τουρκικά αεροσκάφη από τα βόρεια σύνορά μας, γιατί αυτή τη στιγμή στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία έχουμε ελληνικά αεροσκάφη».

Σχετικά με την υπόθεση «Turkaegean», ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «είναι εξοργιστικό μια κυβέρνηση από πατριδοκάπηλους Μακεδονομάχους να κάνει ΕΔΕ για τις δικές της ανεπάρκειες, να μην έχει καν το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη της».

«Όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει τον κ. Γεωργιάδη -δεν ξέρω γιατί τον φοβάται- και λένε ότι είναι υπηρεσιακό το πρόβλημα για αυτό το τεράστιο φιάσκο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δεν έγινε και τίποτα, τότε είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος φοβάται στην εξωτερική πολιτική, δεν θέτει όρια και δεν έχει στρατηγική».

Τέλος, μιλώντας λίγο αργότερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και αναφερθείς στην αιφνίδια απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου, σημείωσε:

«Είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσεις για έναν άνθρωπο που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα συνεργαζόσουν μαζί του, άκουγες τις αναλύσεις του, ο Ηλίας ήταν ένας άνθρωπος που πάντα είχε κάτι να σου δώσει». «Από χθες έχουν ειπωθεί πάρα πολλά πράγματα για αυτήν την τεράστια απώλεια», ανέφερε και προσέθεσε:

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος έπαιξε κρίσιμο ρόλο και στην επεξεργασία του φακέλου της Κύπρου που βγήκε από τη Βουλή των Ελλήνων όταν πρόεδρος ήταν ο Νίκος Βούτσης, ένα κρίσιμο αρχειακό υλικό που πρέπει να συνεχίσει η έκδοσή του και η μελέτη του».