Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε σε ρεκόρ λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις "φωνές" που κάνουν έκκληση για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι οποίες υπολογίζονται σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.
Το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας ηγήθηκαν της ανόδου, ανέφερε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας, αν και ο αντίκτυπός τους αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κυβερνητική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης στα καύσιμα και των εξαιρετικά φθηνών εισιτηρίων στις δημόσιες μεταφορές.
Η Bundesbank βλέπει τον γερμανικό πληθωρισμό να αγγίζει περίπου το 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θεωρεί τις προοπτικές εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της "ασαφούς κατάστασης" στις αγορές εμπορευμάτων εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτή είναι η κύρια ανησυχία για την Ευρώπη στο σύνολό της, με την ΕΚΤ να βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την πρόκληση του πρωτοφανούς πληθωρισμού, αλλά και τον επακόλουθο αντίκτυπο στο κόστος ζωής που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, έχει ήδη προκαλέσει ύφεση στην ευρωζώνη.
Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις 8 Σεπτεμβρίου, ορισμένοι έχουν υποστηρίξει την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, παρόμοια με τα πιο επιθετικά βήματα που έχει κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Την Τρίτη υπήρξαν θετικές ειδήσεις, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας μειώθηκαν λόγω των σχεδίων της Κομισιόν να λάβει επείγουσα δράση. Ενώ οι συναλλαγές συνεχίζουν να παρουσιάζουν έντονες μεταβολές, οι χώρες της περιοχής φαίνεται πως πετυχαίνουν τον στόχο της πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.
Στο μεταξύ, η Ισπανία ανακοίνωσε επιβράδυνση του πληθωρισμού από το ρεκόρ του Ιουλίου. Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε ότι η τάση αυτή "αναμένεται να συνεχιστεί" τους επόμενους μήνες, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η όποια υποχώρηση θα είναι σταδιακή.